Все, що потрібно знати про паломництво на Святу Землю — інтерв’ю з директором Паломницького Центру УПЦ

Про безпеку, економію та комфорт, табу для паломників та духовне окормлення, як прокласти дорогу до свого серця шляхами Христа — про це та інше в інтерв’ю директора Паломницького Центру УПЦ Володимира Теліженка кореспонденту Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

— Тисячі православних українців вже пакують валізи й завтра-післязавтра відправляться у велике паломництво на Святу Землю. Скажіть, можливо, у Вас є напрацьовані правила, табу для вірян — чого не можна робити, щоб не викликати міжнародного скандалу чи не нанести шкоди іміджу нашої Церкви?

—  Можу сказати, що за ті 10 років, що ми організовуємо паломництва на Святу Землю, зокрема масові паломництва у вересні, серед наших паломників не було ніяких проявів так званого “політичного Православ’я”, що могло б призвести до «скандалу». Головна мета паломників — приїхати на Святу Землю, щоб помолитися, духовно збагатитися, поспілкуватися зі священниками. Про це легко пам’ятати, адже кожну групу супроводжує священник або навіть декілька священників, якщо група складається з кількох парафій, і саме ці священнослужителі не тільки можуть посповідати людей, але й пояснити їм якісь речі духовного порядку і так далі. Були, зрозуміло, окремі випадки якихось непорозумінь серед учасників груп, невдоволення певними речами, але все це вдається завжди вирішити. А взагалі віряни Української Православної Церкви завжди поводять себе як християни.

З кожним роком організація паломницьких груп набуває все більш традиційних для Православної Церкви форм. Якщо в минулі роки ми набирали парафіян з різних парафій УПЦ, то тепер — цілі парафії на чолі зі священником. Фактично це готові групи, які згуртовані навколо священника, з якими простіше працювати, тому що вони мають пастиря, чують його голос.

— Економічний спад в останні 5 років, ймовірно, відбивається й на туризмі загалом? Як виглядає ситуація з паломництвом на Святу Землю?

— Як тільки Християнська віра була легалізована в Римській імперії, відразу розпочалося паломництво. У IV столітті це було паломництво саме на Святу Землю. Тобто якщо в перші роки Християнства говорили про паломництво, то мали на увазі саме відвідування з молитвою Святої Землі. Попри економічну кризу, Свята Земля є центром тяжіння, і, думаю, що так буде тривати, поки в людей взагалі буде можливість відвідувати її. Ми не бачимо в абсолютних показниках зниження паломників на Святу Землю.

— Незважаючи на сталий «попит», Паломницький Центр намагається допомогти якомога більшій кількості людей потрапити на Святу Землю, і вересневе велике паломництво пов’язане саме з економічною складовою?

— Так. Багато років поспіль існує традиція, що у дні святкування іудейського Рош-ха-Шана — Нового року в іудеїв (а це завжди вересень, початок жовтня), так звані хасиди (течія іудеїв) приїздять до міста Умані Черкаської області та вшановують свого праведника цадика Нахмана. У рамках своєї традиції до 30 тисяч хасидів з усього світу, переважно зі США та Ізраїлю, з’їжджаються в Україну щороку. Задля цього централізовано, за допомогою своїх організацій, фондів, хасиди організовують чартерні перельоти. Нас цікавлять перельоти до Києва і навпаки.

Чартерні перельоти — це завжди низька ціна, що дозволяє нам знизити ціну на паломницьку поїздку в порівнянні з іншою порою року. Звичайно, паломництва до Святої Землі відбуваються не тільки у вересні. — кожного місяця до п’яти груп від УПЦ вирушають на Святу Землю. Але централізовано і масово, використовуючи ці чартерні перельоти, Святу Землю відвідують до 2500 тисяч вірян УПЦ.

Приймаючою стороною в першу чергу виступає Руська Духовна Місія в Єрусалимі, яка вже 150 років допомагає організовувати паломництва на Святу Землю. Паломницький Центр УПЦ безпосередньо співпрацює з Місією і забезпечує супровід половини паломницків — це приблизно 1500 православних віруючих. Кожна людина може поїхати в паломництво, звернувшись до своєї парафії, слід зауважити, що майже в усіх єпархіях УПЦ діють паломницькі служби, які співпрацюють з Паломницьким Центром УПЦ, або ж безпосередньо в Паломницький Центр у м. Києві.

— Наскільки це паломництво комфортне, чи бувають проблеми під час перельотів, чи безпечно там, на території Ізраїлю?

— Держава Ізраїль головною метою забезпечення туризму бачить безпечність туристів, які перебувають на території країни, і підтверджує це своїми діями. Можна сказати, що за весь час, коли держава переживала певні негаразди, поліція та армія Ізраїлю докладали максимум зусиль для забезпечення безпеки та порядку, і мінімум туристів постраждали. На цей момент у державі Ізраїль спокійно, тихо і безпечно. Маємо надію, що так і буде. Варто додати, що держава гарантує особливу безпеку для паломників, туристів.

Щодо організації паломництва на Святу Землю, то треба зазначити, що супровід такої великої кількості  людей вимагає великої відповідальністі від організаторів. І всі наші паломницькі служби відповідально відносяться до своїх завдань — за останні 5 років збоїв з вини організаторів не було. Є деякі нюанси, пов’язані з самими чартерними перельотами, тому що це є дещо вразливою ланкою в організації переміщення людей, і на відміну від тих перельотів, які є в розкладі, вони іноді можуть пересуватися на годину, дві або три. Також траплялося, що деякі чартерні рейси, які забезпечували прибуття хасидів і відбуття паломників з України, скасовували. Це об’єктивна ситуація і не залежить від бажання або якості паломницьких служб. Однак у такому випадку організації докладають усіх зусиль, щоб пересадити людей на інші рейсові літаки. Це дорожче, але це наш обов’язок.

— Наскільки я знаю, паралельно з паломниками з УПЦ їдуть на Святу Землю і представники новоствореної структури «ПЦУ», на чолі з їх «кліриками». Чи є небезпека, що випадково нашому духовенству трапиться співслужити з ними?

— Єрусалимська Православна Церква не визнає «ПЦУ» і не співслужить з «архієреями» і «духовенством» цієї структури, так само як і з «УПЦ КП» на чолі з Філаретом. Згідно з багаторічною практикою, всім клірикам УПЦ надається документ визначеного зразка грецькою мовою, який підтверджує їх канонічний статус як кліриків УПЦ. І на підставі саме цих документів Єрусалимська Патріархія надає благословення на участь цих кліриків у спільних богослужіннях з ієрархами і кліриками Єрусалимської Патріархії в усіх храмах, у тому числі в Храмі Воскресіння Христового.

— Для чого люди взагалі відправляються в паломництво на Святу Землю?

—  Я думаю, що людину змінює шлях, яким вона йде. У нашого шляху, паломництва на Святу Землю, є конкретна мета — доторкнутися до тих місць, де ходив Іісус Христос, а головне до того місця, де Він був розіп’ятий, де було покладено Його Пречисте Тіло, і це — головна проповідь для нас, християн світу. Цю землю називають П’ятим Євангелієм. Чому? Тому, що ми приходимо туди, щоб побачити пустий Гроб, побачити, що Іісус Христос воскрес! Змінюючись на цьому шляху, звісно, якщо людина цього бажає, вірянин відчуває конкретне місце, де цей шлях може набути свого завершення — він у його серці. Тому що, як це не парадоксально звучить, у паломництві є шлях, який можна прокласти на карті, але головну дорогу людина проходить у своєму серці. Тому ми часто повторюємо, що бачили багато людей, які починали цей шлях туристами, а закінчували паломниками. Я думаю, коли людина відчуває навіть найменше бажання поїхати в паломництво, розуміючи, що це не зовсім туризм, то обов’язково отримає, якщо її серце відкрито, неабияку користь.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Спілкувалася Гордійчук Валентина

Просмотров: 795

Залишити відповідь