На Волині та Рівненщині вшановували пам’ять Всіх Святих землі Волинської (фото, оновлено)

День пам’яті Всіх Святих землі Волинської 23 жовтня 2019 року відзначили святковою Божеcтвенною літургією в кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської м. Луцька та загальноєпархіальним Хресним ходом віруючі Волині. Також цей день став святковим для вірян парафії Всіх Волинських Святих м. Рівного, які в престольне свято молилися за першою Літургією в новозбудованій церкві. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби Волинської та Рівненської єпархій.

22 жовтня, напередодні дня пам’яті Всіх Святих землі Волинської, архієпископ Нафанаїл очолив святкове всенічне бдіння у кафедральному соборі Луцька. Його Високопреосвященству співслужили священнослужителі Волинської та інших єпархій Української Православної Церкви.

За богослужінням молились велика кількість віруючих людей. Цілими чергами вони прикладались до святинь храму – ікони Волинських святих, а також до ковчежця із часточками мощей святих угодників Божих.

Свято Собору Всіх Святих у землі Волинській просіявших було встановлене у 1881 році. 10 жовтня (за старим стилем) Свято-Успенська Почаївська Лавра святкувала 50 років свого повернення з унії в лоно Святої Православної Церкви.  Саме тоді, з ініціативи відомого церковного історика протоієрея Андрія Хойнацького, було встановлено вшанування Собору Волинських святих. Усіх подвижників благочестя, які просіяли на Волині і прославлені Церквою у лику святих, нараховується 33: починаючи від святого рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Русі, закінчуючи преподобним Амфілохієм Почаївським, який був канонізований у 2002 році. За традицією, що виражене в іконографії, в цей день особливо вшановуються також просвітники слов’ян святі рівноапостольні Мефодій та Кирил, а також святі рівноапостольні князь Володимир та княгиня Ольга.

Собор святих історичної Волині налічує безліч угодників Божих. Серед них – перші єпископи Волині святителі Стефан і Амфілохій, святий благовірний Ярополк, князь Володимир-Волинський, святий преподобний Феодор, князь Острозький, який поміняв лицарські обладунки на чернече вбрання і мощі якого перебувають у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, свята праведна Іуліанія, княжна Ольшанська, преподобномученики Афанасій Берестейський та Макарій Овруцький. Найбільшою святинею історичної Волині є Свято-Успенська Почаївська Лавра. Із цією обителлю пов’язані імена особливо шанованих святих нашого краю – преподобних Іова і Амфілохія Почаївських, де і спочивають їх нетлінні мощі. До собору Волинських святих належать також і новомученики та сповідники ХХ століття, які були волинянами або чия доля була пов’язана із Волинню.

У день свята, 23 жовтня, Божественну літургію у нижньому храмі соборного комплексу очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій.

Його Високопреосвященству співслужили архієпископ Шумський Іов ректор Почаївської духовної семінарії та керуючий Волинською єпархією УПЦ архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Разом з архієреями за святковим Богослужінням молились сотні священнослужителів із Волинської та інших єпархій УПЦ й тисячі мирян – мешканців Луцька і гостей міста.

Під час богослужіння була піднесена посилена молитва за мир в Україні та єдність світового Православ’я.

Після завершення Божественної літургії зі словом проповіді до усіх присутніх звернувся митрополит Сергій.

Архіпастир привітав з престольним святом владику Нафанаїла, духовенство, парафіян і гостей свята та побажав завжди бути готовим захищати Віру Христову, як захищали й збагачувати Її усі святі, що просіяли святим життям у Волинській землі.

Нагадаємо, що триває Хресний хід, який організовує Волинська єпархія УПЦ до дня Всіх Святих землі Волинської, з трьома святинями – Тихвінською іконою Божої Матері, іконою Жінок Мироносиць, написаною на Святій горі Афон, та мощовик, у якому зібрані частинки нетлінних мощей угодників Божих. За останньою інформацією, молитовна хода завершила паломництво усім Камінь-Каширський районом Волинської області.

Помолившися за Божественною літургією, хрестоходці вирушили Хресним ходом — відвідали села Сошичне, Нуйно, Залісся, Клітицьк, Качин, Личини, Карасин, Стобихівка, Радошинка, Запруддя.

У селі Нуйно парафіяни молились просто неба, адже люди залишились без храму, а у хатинці, у якій вони моляться, місця всім присутнім не вистачило. Але, як запевняли віряни, серед присутніх були ще не всі парафіяни, тому що в будні всі на роботі. До слова, люди зверталися з проханням про допомогу, бо у селі два храми, а для молитви їм не дають жодного.

Під відкритим небом та зі щирими молитвами люди зустрічали Богородицю у всіх селах. У храмах, які відвідують хрестоходці, традиційно служать молебень з акафістом.

Далі хрестоходці прямують зі святинями Рожищенським районом Волині.

Нагадаємо, що 20 жовтня 2019 року вулицями древнього міста Луцька відбувся приурочений до свята Всіх Святих землі Волинської традиційний Хресний хід, який очолив архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Тисячі вірян молилися про мир в Україні та єдність Православ’я.

У парафії на честь Всіх Волинських Святих м. Рівного урочистості на честь престольного свята розпочалися також 22 жовтня — зі святкового богослужіння в нижньому храмі на честь блаженної Ксенії Петербурзької, яке звершили єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії та єпископ Згурівський Амвросій, вікарій Бориспільської єпархії.

Владикам співслужили настоятель храму, благочинний Рівненського Центрального благочиння протоієрей Михаїл Жаровський, благочинний Рівненського Північного благочиння архімандрит Василій (Ващик), прес-секретар єпархії архімандрит Герман (Кулакевич), клірики храму та прибуле духовенство.

Безпосередьно в день свята першу Божественну літургію в новозбудованій церкві на честь Всіх Волинських святих міста Рівного очолили три єпископи: Білгородський Сельвестр, Дубенський Пимен та Згурівський Амвросій, повідомляє «Рівне. Голос Церкви».

Помолитися зійшлося багато вірних УПЦ, кілька десятків кліриків Рівненської єпархії УПЦ, представники влади.

«Рівно через два роки ми вже звершували Службу Божу у нижній церві на честь блаженної Ксенії Петербурзької, — прокоментував протоієрей Михаїл Жаровський, настоятель парафії на честь Всіх Волинських святих, благочинний Рівненського Північного благочиння. – А нині звершуємо першу Літургію у храмі, який ще незавершений та неосвячений, однак такий рідний та довгоочікуваний для багатьох вірян, які вклали у нього свої молитви, труди, фінананси».

Єпископ Білгородський Сельвестр, вікарій Київської Митрополії, ректор КДАіС, передав вітання для вірників Рівненщини від Блаженнішого Митрополита Онуфрія з нагоди свята і нагородив Почесними грамотами священників, дияконів та мирян, котрі брали участь у будівництві храму на честь Всіх Волинських святих. У своєму зверненні до вірян єпископ зосередив увагу на особливій молитві до святих, які є співвітчизниками для багатьох присутніх.

«Волинська земля народила Православній вірі досить багато подвижників, святителів та монахів, тому по праву її можна назвати Святою Землею, — зауважив владика Сельвестр. – Пишайтесь тим, що ви є послідовниками тих, хто тут народився та виріс, ніс свій життєвий послух та своїм життям удостоївся Царства Небесного».

Завершили святкування на честь свята молебнем та Хресним ходом.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2252

Залишити відповідь