Храм УПЦ на Рівненщині, який вкотре намагалися захопити прибічники «ПЦУ», опечатали до рішення суду (відео)

Спроба силового захоплення прибічниками «ПЦУ» Свято-Покровського храму УПЦ в селі Будераж Здолбунівського району Рівненської області, що відбулося вранці 26 жовтня 2019 року, після кількагодинних переговорів завершилася опечатуванням поліцією церкви та прицерковного приміщення, в якому останнім часом змушена була молитися релігійна громада УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як розповіли очевидці, близько 6:00 до Свято-Покровського храму УПЦ під’їхало кілька авто з молодиками та людьми із сусідніх населених пунктів. Вони виламали металеві двері церкви, що належить релігійній громаді УПЦ і є пам’яткою архітектури, та стали утримувати релігійну споруду, зачинившись у притворі.

За словами парафіянки Ірини, яка вже 24 роки проживає в селі Будераж, храм захоплювали не місцеві жителі, а мешканці м. Здолбунів, яких привіз колишній голова Здолбунівської РДА С. Кондрачук,  добре відомий своєю рейдерською діяльністю в очолюваному ним районі, та який організував це захоплення.

«Храм утримувало десь вісім чоловік, серед яких двоє взагалі не місцеві — жителі міста Рівного. Саме вони найбільше кричали, що нас не пустять до церкви. Вони, до речі, постійно нам погрожують, називають нас “москалями”. А які ми “москалі”, коли в нас паспорти українські, живемо ми в Україні, я взагалі жодного разу не була навіть у Москві… Мене в церкву вони не впустили, там служив їхній “священник”. Коли я проходила селом, то помітила, що жодного нашого жителя чи жительки села, тут були тільки чужі люди», — розповіла вірянка.

Як додали очевидці подій, екс-глава Здолбунівської РДА С. Кондрачук особисто стояв на воротах церкви, не підпускав парафіян і священників УПЦ і насміхався над почуттями віруючих, заявляючи, що начебто «їхав по гриби і випадково заїхав, щоб помолитися», а тому нікого з вірян УПЦ не пустить тощо.

Член парафіяльної ради УПЦ Володимир висловив здивування, що до рідної церкви не впускає чомусь колишній голова Здолбунівської РДА, який раніше «ломом виламав двері в церкві у с. Буща». «Не розумію, чому досі не відкрита справа проти нього?! Двері церкви були ним виламані, при цьому була присутня поліція, чоловік 12-15, але я тоді не бачив ніяких слідчих дій», — заявив він і застеріг, що якщо ситуацію в селі не вирішити, то це може призвести до протистояння.

Нагадаємо, Свято-Покровська громада УПЦ села Будераж Здолбунівського району Рівненської області звернулася до Володимира Зеленського з проханням не допустити протиправних дій стосовно їхнього храму.

Також парафіянин наголосив, що члени парафії УПЦ, попри захоплення храму, не припиняли свою молитву, а ті, хто захоплюють храм, зовсім не вірують. «Ми щотижня здійснюємо богослужіння — на церковному подвір’ї, якщо добра погода, або в будиночку церковному, бо церква опечатана була. Вони [прихильники “ПЦУ”] ніде не служать, бо вони не віруючі, вони — надумані патріоти, і немає в них священника, просто є кілька активістів, які підбурюють людей».

Протоієрей Віктор Земляний, який очолює відділ із питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії та приїхав підтримати парафіян і допомогти врегулювати ситуацію, у свою чергу зауважив, що колишній голова Здолбунівської РДА не тільки безпосередньо брав участь у захопленні храмі, ще й провокував людей, відпускав глузування у бік вірян і священства УПЦ, погрожував і «лякав Національним корпусом».

«С. Кондрачук говорив, що це його мета — захопити дев’ять храмів у Здолбунівському районі, і це — вже останній, — продовжив о.Віктор Земляний. — Це провокатор, який сьогодні підриває спокій у нашій державі, в регіоні. В нашому регіоні останнім часом вже було тихо, не було ніякої ворожнечі, наша громада смиренно чекала рішення суду, не заходила до храму, виконувала домовленості, які було досягнуті раніше. А представники “ПЦУ” були обмануті п. Кондрачуком. Щось їм нарозповідав, накрутив людей, і врешті люди захопили храм та утримували».

Слід відзначити, що утримування храму тривало годинами. З прихильниками «ПЦУ» неодноразово намагалися вступити в діалог, але навіть попри аргументи, що потрібно чекати рішення суду, все було марно. Не допомогло й те, що прямо під час подій настоятелю Свято-Покровського храму протоієрею В’ячеславу Грищуку принесли копію судової постанови про відкриття справи за позовом представників парафії УПЦ с. Будераж про визнання незаконними дій Рівненської ОДА щодо перереєстрації громади.

Тільки після кількагодинних вмовлянь т.в.о. начальника Здолбунівської поліції В. Сімком та в.о. голови Здолбунівської РДА Л. Власюком, які згодом приїхали на місце події, прихильники «ПЦУ» надвечір залишили церковну будівлю.

Коментуючи ситуацію з захопленням та блокуванням прихильниками “ПЦУ” храму щодо якого йде судовий розгляд, т.в.о. начальника Здолбунівської поліції В. Сімко, зазначив, що урешті вдалося перенести рішення конфлікту в правову площину. «На цей момент ситуацію вирішено мирним чином, було запропоновано альтернативу, щоб опечатати храм і хатину, де здійснювалися богослужіння парафією УПЦ», — додав він.

Залишається лише сподіватися, що цього разу домовленості не будуть вкотре порушені.

Нагадаємо, 9 лютого 2019 року на зборах парафіяльної ради релігійна громада УПЦ села Будераж більшістю голосів проголосувала за збереження вірності канонічній Церкві. 17 лютого в селі відбулися збори територіальної громади, за результатами яких парафію УПЦ «перереєстрували». 11 травня прихильники «ПЦУ» спробували захопити храм, в результаті чого виникла бійка, в яку довелося втрутитися правоохоронцям.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1598

Залишити відповідь