Блаженніший Митрополит Онуфрій: Між Закарпаттям і Афоном яскраво прослідковується живий взаємозв’язок

Вітальним словом Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відкрилася 6 листопада 2019 року в Ужгороді міжнародна конференція на тему «Закарпаття та Афон: духовно-культурні зв’язки», співорганізатором якої виступає Міжнародний інститут афонської спадщини (МІАС). Конференція присвячена до 120-ліття з дня народження закарпатського й афонського подвижника ієросхимонаха Аввакума (Вакарова).

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує текст вітального слова Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з посиланням на afon.org.ua.

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ФЕОДОРУ,

МИТРОПОЛИТУ МУКАЧІВСЬКОМУ І УЖГОРОДСЬКОМУ

ОРГАНІЗАТОРАМ ТА УЧАСНИКАМ

МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

 Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!

Високоповажні учасники наукового форуму!

Щиро вітаю з відкриттям Міжнародної наукової конференції, присвяченої духовно-культурним зв’язкам Закарпаття та Святої Гори Афон і 120-річчю з дня народження ієросхимонаха Аввакума (Вакарова).

Закарпаття та Афон мають свою неповторну та автентичну історію взаємовідносин і глибоку культурно-аскетичну спадщину. Історія розвитку та становлення Мукачівської єпархії, яка є однією з найдревніших кафедр Української Православної Церкви, була тісно пов’язана зі Святою Горою. Єдиний еклезійний простір завжди сприяв живому взаємообміну чернечим досвідом. Зокрема, десятки вихідців із Закарпаття були духівниками та настоятелями афонських монастирів, подвижники благочестя, життя яких було безпосередньо пов’язане з Афоном, причислені Церквою до лику святих, а окремі чернечі обителі Срібної Землі й до сьогодні живуть за афонськими статутами. Також між Закарпаттям і Афоном яскраво прослідковується живий взаємозв’язок літургічної, теологічної, епістолярної та іконописної традицій.

Цей науковий форум присвячений одному з сучасних подвижників благочестя, який став для нас еталоном подвигу та святості — ієросхимонаху Аввакуму (Вакарову; 1899–1972). Отець Аввакум понад 40 років ніс свій чернечий послух у Свято-Пантелеймонівському чоловічому монастирі на Святій Горі. Довгі роки подвижник ревно ніс відповідальні послухи в обителі і в подальшому став своєрідним маяком, який, сяючи, сприяв ствердженню та поширенню віри Христової в Закарпатті. Завдяки своїм аскетичним подвигам о. Аввакум щільно та молитовно з’єднав Закарпаття та Афон. Його духовними наставниками були відомі святі ХХ століття — преподобні Алексій Карпаторуський і Силуан Афонський.

Сьогодні перед учасниками форуму стоїть важливе завдання об’єктивного вивчення різносторонніх церковних, історичних, богословських та агіографічних аспектів життя та діяльності отця Аввакума. У вирішенні цього завдання розкривається широке поле для взаємодії між церковними вченими та світською історичною наукою. Дуже важливо, що сьогодні Мукачівська єпархія проводить цю наукову конференцію спільно з науковими інституціями Європи. Сподіваємось, що така співпраця принесе добрі плоди.

Бажаю учасникам і гостям конференції Божого благословення та плідних наукових звершень у вивченні icтopiї Православної Церкви на Закарпатті.

Благословення Господнє нехай перебуває з усіма Вами!

 +ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

6 листопада 2019 р.

м. Київ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3230

Залишити відповідь