На Рівненщині прибічників “ПЦУ”, які зрізали замки на храмі УПЦ, вдалося переконати дочекатися рішення суду (оновлено)

9 листопада 2019 року, близько 8 ранку, прихильники “ПЦУ” на чолі з двома «священнослужителями» зрізали замки на дверях Свято-Іоанно-Богословського храму Полісько-Сарненської єпархії УПЦ в селі Маща Костопільського району Рівненської області. Після того, як вони утримували церкву протягом декількох годин, їх вдалося вмовити вирішувати конфлікт у судовому порядку. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт СПЖ.

Зазначається, що віруючі УПЦ викликали поліцію і прийшли на територію церковного подвір’я, аби зарадити ситуації.

«Коли ми зайшли, то вже замки на церкві були зрізані і всередині знаходились люди, – розповідає протоієрей Даниїл Ільницький, настоятель церкви у селі Маща. – Керували захопленням два “священники ПЦУ”, кілька місцевих молодих активістів і представники якогось військового угрупування, так вони представились».

За словами місцевих жителів, поліція не допомогла уникнути силової суперечки між вірянами УПЦ, котрі хотіли зайти у свою церкву, і прибічниками “ПЦУ”.

Віряни УПЦ викликали свого правозахисника та представників Полісько-Сарненської єпархії УПЦ для перемовин.

«Коли я приїхав до церкви, мене не захотіли впустити всередину, представники поліції відмовлялися представлятися і повністю підтримували активістів ПЦУ, – повідомив керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській і Поліській єпархіях протоієрей Віктор Земляний. – Діалогу домігся лише після того, як включив камеру і став все знімати. Місцеві жителі розповіли, що до мого візиту правоохоронці повністю підтримували рейдерів».

Священнослужитель був змушений пояснювати правоохоронцям, що релігійна громада УПЦ досі є законним власником храму, оскільки всі її документи і право власності не були скасовані судом, до того ж, конфесійну суперечку по храму в Мащі вже найближчим часом розглядатиме Верховний суд України.

«Власне, наведені доводи подіяли і на представників поліції, і на наших опонентів. Завдяки цьому вдалося досягти певних домовленостей, обидві громади закрили церкву на замки, кожна повісила свій, до остаточного вирішення справи в судовому порядку», – додав протоієрей Віктор Земляний.

Як пізніше розповіли очевидці подій, в захопленні взяли участь близько 20 немісцевих чоловіків, які представилися активістами Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Однак, коли віруючі УПЦ подзвонили керівникові цього угруповання, той спростував участь ДУК ПС в захопленні храму.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 855

Залишити відповідь