Митрополит Антоній: Скликання Всеправославного Собору щодо українського церковного питання невигідно Фанару (відео)

Внаслідок одноосібного рішення Константинопольського Патріарха щодо України православний світ сьогодні стоїть перед глибокою кризою, подібною до трагічних подій ХІ ст., що призвели до розколу, тому так важливо якомога швидше скликати Всеправославний Собор. Про це в ефірі «Першого Козацького» заявив Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, застерігши вірян від осуду, адже «перед гріхом падають і прості миряни, і патріархи», та водночас нагадавши, що від дій Предстоятелів Елладської та Олександрійської Церков канонічна «УПЦ не стала менш благодатною, а “ПЦУ” не стала більш канонічною», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Коментуючи вчинок Патріарха Олександрійського Феодора відносно «ПЦУ», митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зауважив, що для ієрархів Української Православної Церкви це було несподівано і боляче, оскільки Патріарх Феодор знає про внутрішню ситуацію в Україні не з чуток. «Причина цього? Важко сказати. Швидше за все, зовнішній тиск, від якого Патріарх не міг піти. Це його вибір, про який можна тільки шкодувати, — сказав владика, наголосивши: — Від слів Патріарха Феодора наша Церква не стала менш благодатною, водночас “ПЦУ” не стала быльш канонічною».

З іншого боку, за словами владики, думку такого авторитетного Першоієрарха можуть використовувати для тиску ті, хто лобіюють ідею «ПЦУ», а також радикальні сили для захоплення канонічних храмів тощо.

Митрополит Антоній нагадав, що справа спасіння важлива для кожного християнина. «Завдання спасіння людського стоїть перед усіма. І тут не важливо, який ранг: простий мирянин, священник, єпископ або патріарх. І на жаль, перед гріхом падають не тільки прості люди. Падають і патріархи», — додав він.

Також владика розповів, що рішення щодо подальших відносин з Олександрійським Патріархатом буде приймати Архієрейський Собор УПЦ, і оскільки ієрархи Олексаднрійської Церкви не висловлюють незгоду зі своїм Пердстоятелем, як це було в Елладській Церкві, на його думку, може йти мова про розрив євхаристійного спілкування.

«Це не просто якісь офіційні розриви або якесь покарання когось. Тут дуже важливо розуміти, що розкол — це дійсно хвороба. Причому вірусна хвороба, — провів аналогію ієрарх УПЦ, пояснюючи вірогідність такого рішення. — Будь-яку людину, яка хворіє вірусними хворобами, обмежують, якось ізолюють».

Як нагадав митрополит Антоній, Константинопольський Патріарх втрутився у справи УПЦ, причому не через незнання, тому що мала місце розмова про об’єктивну ситуацію в Україні. «Тоді заявлялося, що все це робиться заради єдності українського Православ’я. УПЦ представляла у відповідь свої аргументи і намагалася пояснити Фанару, що такі дії жодним чином не призведуть до єдності, а стануть причиною ще більшого розколу. Але, на жаль, чомусь на Фанарі обрали логіки не канонічної Церкви, а логіку розкольників. І пішли шляхом легалізації розколу», — зазначив владика.

Ієрарх УПЦ нагадав, що «розкол не може бути подолано розколом, він може бути подоланий тільки покаянням». «Сам вчинок Патріарха Варфооломея свідчить про складні передумови цього… Усі побачили, що Константинопольський Патріарх може одноосібно вирішувати справи будь-якої Помісної Церкви, ми бачимо реалізацію нового підходу… — через коліно переламати інших, щоб прийняли його позицію, а такий підхід взагалі чужий Християнству, церковному осмисленню нашого життя», — зауважив він.

За словами Керуючого УПЦ, всі інші Предстоятелі Помісних Православних Церков розуміють небезпеку для Православ’я внаслідок дій Константинопольского Патріарха та Предстоятелів Елладської і Олександрійської Церков, тому можуть дати оцінку ситуації і говорять про те, що необхідно терміново скликати Всеправославний Собор.

«На жаль, можемо константувати, що в нас не так вже багато часу… Ситуація нагадує ХІ століття, коли непрості взаємини призвели до розколу Християнської Церкви на віки, подібне відбувається зараз, тому мудрі сили говорять, що необхідно скликати Всеправославний Собор», — сказав він.

Крім того, митрополит Антоній акцентував увагу на те, що в цьому питанні існує проблема ініціювання Всеправославного обговорення. «Досвід попередніх десятиліть показував, що ініціатор скликання зборів усіх Православних Церков був завжди Патріарх Константинопольський. Але зараз, оскільки він як раз і винен в тому, що сталося, він не зацікавлений у скликанні Глав Помісних Православних Церков. Тому тут хтось повинен взяти на себе ініціативу. Можливо, хтось із древніх Патріархатів або з древніх Церков», — пояснив проблему архієрей.

Насамкінець Керуючий справами УПЦ закликав усіх віруючих: «Що б з нами не траплялося, ми повинні бути завжди християнами, християнами не тільки за назвою, а за своїм життям, і життя християнина завжди складне… Нам Господь дав можливість постояти за Істинну віру, і ми повинні бачити, де правда Божа, а правда Божа — там, де Христос. Як би люди не називалися, як би не намагалися легалізуватися, але якщо йдуть не євангельським шляхом, то це не шлях Христа, ми не повинні обманювати себе… Ми повинні боятися лише відпасти від Церкви, тому що поза Церквою немає спасіння, немає благодаті Божої!.. Ми стоїмо напередодні Різдвяного посту, тому потрібно зазирнути всередину в себе, постаратися, щоб наше серце стало яслами для Богонемовля Христа».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому

Просмотров: 1155

Залишити відповідь