Предстоятель: З дитини треба виховати не ляльку, а люблячу Бога і ближніх людину (+відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в день пам’яті великомучениці Варвари, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель наголосив, що свята великомучениця Варвара своїм життям вчить нас справжній любові та оберігає всіх від раптової хвороби і наглої смерті.

«Тому що найстрашніше для людини, коли вона не готова до вічності. Адже коли людина хворіє певний час, то починає переосмислювати своє життя, приносити покаяння і таким чином готує до вічності. А коли раптово трапляється смерть, то людина не готова до каяття, не має часу цього зробити», — пояснив Архіпастир, нагадавши, що саме з молитвою до Господа про збереження людей від раптової смерті свята йшла на муки.

Розповідаючи про ставлення до вмц. Варвари її батька, Блаженніший владика підкреслив, що любов до своєї дитини має бути не тільки плотською, а й духовною.

«Любов до дитини має бути не тільки плотською — треба не тільки одягти, взути дитину, повести до школи, задовольнити її примхи — придбати іграшки, вбрання тощо. Виховання має бути ще духовним. Дитину треба вчити любити Бога — тому що не люблячи Бога, вона не зможе любити людей, треба вчити любити людей, смирятися перед людьми, бути чесною, правдивою і терплячою», — зазначив владика.

За словами Його Блаженства, правильне виховання — це коли батьки вчать дитину бути людиною та виховують її душу, а не просто забезпечують матеріально.

«Зробити з дитини ляльку, нехай робить, що хоче — це є плотське виховання, це є плотська любов, що як медаль — на одній стороні любов безрозсудна, а на іншій — злоба безрозсудна. Та дуже легко одне може перетворитися на інше», — додав владика.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також пригадав випадок зі свого життя про одну жінку, котра була дуже ображена на свою матінку, хоч вона була доброю і набожною, за те, що та в дитинстві не змушувала її до молитви та не навчила любові до Бога.

На переконання Архіпастиря, батьки не мають бути жорстокими до своїх дітей, але повинні наполегливо і терпеливо вчити їх вірі та любові до Господа. «Треба з любов’ю вчити дітей духовній культурі, вчити про Бога, вчити про людей як творіння Боже, вчити, щоб вони поважали родичів та інших людей, щоб вони були милосердними, – зазначив Предстоятель. – …Не бути жорстоким деспотом, але підштовхувати їх до добра. Це є духовне виховання, яке робить людину людиною і робить всіх нас гідними вічного життя на Небі».

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2127

Залишити відповідь