Слово на вручення жезла єпископу Любецькому Никодиму

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ НИКОДИМУ,

ЄПИСКОПУ ЛЮБЕЦЬКОМУ

 

Преосвященний єпископе Никодиме!

Дозволь привітати тебе в цей трепетний для тебе день, коли на тобі в єпископській хиротонії почила благодать Духа Господнього, духа премудрості і розуму, духа поради і міцності, духа пізнання та благочестя (Див. Іс. 11:2), благодать Того Самого Духа, Якого Спаситель обіцяв і послав Своїм святим апостолам у день П’ятидесятниці.

  Святий пророк Ісаія в цих словах  підкреслює особливу чесноту, що подається через благодать Святого Духа, — мудрість, яка є невід’ємною частиною істинного служіння кожного пастиря Церкви. Пастир, який отримує таку благодать, «Страхом Господнім сповнюється і не згідно погляду очей своїх буде судити і не згідно слуху своїх вух буде вирішувати» (Іс. 11:3), але Сам Дух вже в ньому і через нього діятиме. Святий Дух подає істинну мудрість, не людську, а ту, про яку святитель Василій Великий каже: «Істина мудрість — це розпізнання того, що потрібно робити, а що робити не потрібно. Хто має її, той ніколи не відступить від доброчесності і ніколи не пройметься згубністю пороку». Господь каже, що прикладом такої мудрості у світі є мудрість змії, проте для того, щоб ця мудрість не перетворилася лише на людську вченість, Він додає, що треба мати й іншу чесноту — простоту голуба (Мф.10:16). Мудрість кожного християнина, а особливо єпископа, має бути смиренною. «Той, хто об’єднав, — за словами святителя Григорія Палами, — під час спокус розсудливість та інстинкт самозбереження змії з беззлобністю голуба, не тільки цим поставив себе вище шкоди, яка наноситься йому від диявольських підступів, але й тих, хто спокусився, зцілює знищуючи нечестя і гріх». Пастир має не лише зберегти цей дар смиренної мудрості, але й передати його своїй пастві, бо не тільки Пастир добрий знає своїх, але і вівці знають Його (Див. Ін. 10:14). Вони впізнають свого пастиря за його смиренною мудрістю, яка відрізняє його від злодіїв і розбійників. Вони чують його голос, бо це голос всієї Церкви, в якій перебуває Той Самий Святий Дух премудрості.

Преосвященний єпископе Никодиме! З перших днів твого служіння Церкві Христовій ти знаходився під святительським омофором Високопреосвященнішого митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія. У відповідь на його прохання, визначенням Священного Синоду Української Православної Церкви, ти поставлений єпископом Любечським, вікарієм Чернігівської єпархії, а значить і надалі будеш продовжувати допомагати своєму духовному батькові вибудовувати церковне життя на Чернігівщині. У всьому слухайся його та без його згоди не роби нічого. Будь вірним помічником владиці Амвросію, чиє ревне служіння Богу має стати для тебе прикладом смирення та послуху Святій Матері-Церкві.

А тепер прийми цей жезл, увінчаний двома зміями. Цей жезл є одночасно символом мудрості Святого Духа, яку ти сьогодні отримав, та мудрості особистого досвіду, який маєш і, надіюсь, ще примножиш, вірно служачи Спасителю. Отримавши благодать єпископства в день своєї особистої П’ятидесятниці через рукопокладення сонму архієреїв, зійди на цю кафедру і преподай своє святительське  благословіння народу Божому, який молився за тебе нині за Божественною Літургією. 

 

 

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

17 грудня 2019 року,

м. Київ

Просмотров: 421

Залишити відповідь