У грудні в Івано-Франківській єпархії захопили два храми УПЦ

8 та 15 грудня 2019 року, в недільні дні, у Верховинському районі Івано-Франківської області прихильники «ПЦУ» за підтримки чоловіків у камуфляжі, які представилися військовими АТО, відбулося захоплення храмів двох парафій УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Захоплення Свято-Успенського храму у селі Гринява сталося через дві години після закінчення недільного богослужіння, 8 грудня, коли парафіяни вже розійшлися.

Настоятелю храму протоієрею Михайлу Дутчаку стало відомо, що в сільраді зібралися близько двадцяти молодих людей, які представилися воїнами АТО та яких привезли з району. Застосувавши фізичну силу, люди в камуфляжі, частина яких була в балаклавах, проникли в приміщення храму, про це зазначають в єпархіальній прес-службі, за матеріалами сайту СПЖ.

Також повідомляється, що у листопаді 2019 року місцева влада провела незаконну реєстрацію громади УПЦ в “ПЦУ”. Перереєстрація відбулася після зборів територіальної громади, на яких не були присутні представники релігійної громади УПЦ. Віруючі громади провели законні збори своєї парафії, де вирішили залишитися в УПЦ, проте влада законними стала вважати саме збори села, на яких було прийнято рішення переходу в “ПЦУ”.

Громада УПЦ має храмовий комплекс, який містить окрім храму на честь Успіння Божої Матері, ще храм на честь Всіх Святих Києво-Печерських. У другий храм рейдери проникнути не змогли. Проте, за словами настоятеля храму погрожують забрати найближчим часом його також.

Через тиждень, 15 грудня, також після завершення богослужіння біля 15.00, групою невідомих осіб, які представилися воїнами АТО, у с. Пробійнівки було захоплено Димитрівський храм, замки зламані, а двері храму опечатані.

В єпархії нагадують, що у березні 2019 року за підтримки голови сільської ради були проведені збори села, на яких прийнято рішення про перехід громади храму УПЦ в підпорядкування «ПЦУ».

На самому зібранні настоятель храму та парафіяни, справжні представники релігійної громади, були відсутні. Жодної юридичної сили збори жителів села, які зазвичай ототожнюють зі зборами релігійної громади, не мали.

Проте, це не завадило  організаторам «переходу» з протоколом зборів та відповідними документами звернутися до Івано-Франківської обласної державної адміністрації з проханням перереєструвати громаду храму, змінивши юрисдикцію на «ПЦУ». Державний реєстратор ОДА вніс відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, якими змінив повне найменування, установчі документи та підпорядкування релігійної громади Димитрівського храму.

В прес-службі інформують, що час від часу до храму приходили «клірики ПЦУ»  з невеликою  кількістю своїх прихильників,  здійснюючи тиск на вірян УПЦ та  звершували свої служіння на території храму.

«Отже, за сприянням місцевої влади громада Димитрівського храму УПЦ разом з настоятелем опинилися на вулиці та позбавлені права молитися у власному храмі», — резюмують в єпархії.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 380

Залишити відповідь