Православна парафія Донеччини, що 5 років молиться під обстрілами, відзначила престольне свято

25 грудня 2019 року,  у день пам’яті святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, парафія в с. Комінтернове (Пікузи) Волноваського району Донецької області відзначив своє престольне свято. Село знаходиться на передовій, під постійними обстрілами, проте віруючі на чолі з настоятелем громади протоієреєм Ігорем Сергієнком продовжують вести активне богослужбове життя. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Донецької єпархії.

«Існування місцевої дружною християнської громади серйозно ускладнилося з приходом в їх рідний дім війни. Багато, рятуючи свої життя, переїхали в більш безпечні місця, а ті деякі, хто залишився у своїх оселях, елементарно бояться зайвий раз виходити на вулицю», — пояснюють в єпархіальній прес-службі.

Зазначається, що настоятель Свято-Спирідонівського храму отець Ігор, ризикуючи своїм життям, особисто їздить по селу і збирає парафіян на спільну молитву.

«Служба в храмі, як розповіли священникам місцеві жителі, схожа на ковток свіжого повітря під час пожежі. Кожне слово спільного співу “Символу віри” або “Отче наш” буквально надихає прихожан, дарує надію на те, що війна все-таки колись закінчиться, що вони доживуть до наступного богослужіння і знову разом заспівають молитву Господню», — йдеться на єпархіальному сайті.

Божественна літургія в храмі святителя Спиридона проходить, виключно при свічках, оскільки електрики не стало з дня потрапляння в покрівлю церковної будівлі запального снаряда.

«Тоді, в ніч з 5-го на 6-е липня, жителям села вдалося врятувати храм від повного руйнування вогнем пожежі. Парафіяни кажуть, що допомагав їм сам святий Спиридон, так само, як і за часів II світової війни врятував свій храм на острові Корфу від обстрілу італійських військ. Ремонтні бригади відновлюють пошкоджені лінії електропередач майже кожен день, проте до храму електрики, як і інші наймані робітники, наближатися бояться — у цей район Комінтернове прилітають снаряди набагато частіше, — розповідають у єпархіальній прес-службі. — …До отця Ігоря, який опікується місцевою церковною сім’єю, навіть звернулися люди з пропозицією допомогти храму в справі його відновлення. Але безперервні бойові дії не дозволяють роботам хоча б розпочатися».

«В таких суворих, незрозумілих городянину, що живе в мирному населеному пункті, умовах і моляться парафіяни Свято-Спиридонівського храму. Якби у них була можливість поставити запитання: “коли ж нарешті воюючі сторони припинять цю безглузду війну?, — вони б його неодмінно задали. І, напевно, порадили б почати цінувати звичайні людські життя. У тому числі життя тих, про кого забули, про кого не будуть шкодувати, в черговий раз розмірковуючи про те, хто правий і винен», — продовжили у єпархії.

Прес-служба Донецької єпархії звертається з проханням до небайдужих християн розповісти всім про цю неймовірно сильну громаду, а громадськість звернути увагу на дану показову ситуацію, подібних до якої з 2014 року і до цього, була дуже велика кількість.

«Прохання до всіх віруючих людей: хоча б іноді згадуйте у своїх молитвах за здоров’я протоієрея Ігоря з його паствою», — йдеться у повідомленні.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 790

Залишити відповідь