Керуючий справами УПЦ: Коротко і ясно про томос і «ПЦУ» (+відео)

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у своєму коментарі YouTube-каналу «ВИТРАЖИ» навів дев’ять аргументів про те, що наданий Константинопольським патріархом томос новоствореній розкольницькій структурі «ПЦУ» не зцілив розкол, а посилив його, не примирив українське суспільство, а поглибив розбрат. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Аргумент №1. Томос не зцілив розкол, а посилив його.

Як наголосив митрополит Антоній, замість двох неканонічних структур — УПЦ КП і УАПЦ — з’явилася нова неканонічна організація «ПЦУ». «Для цієї структури характерна політизованість і роз’єднаність. Розкол може породити тільки новий розкол», — зазначив владика.

Аргумент №2. Дії патріарха Варфоломія суперечать церковним канонам і традиції Церкви.

За словами Керуючого справами УПЦ, патріарх Варфоломій особисто переглядає загальноцерковні питання та скасовує документи, що були прийняті соборно Святою Церквою, що врешті призвело до кризи взаємин всіх Помісних Православних Церков.

Владика акцентував увагу на всі хибні кроки, зроблені Константинопольським патріархом: «Перше — це вторгнення на канонічну територію іншої Церкви. Друге — призначення Екзарха в іншу Церкву без узгодження зі священоначалієм цієї Церкви. Третє — створення церковних структур на канонічній території Помісної Православної Церкви. Четверте — прийом у спілкування осіб, які перебувають під забороною в іншої Помісної Церкви. П’яте — відновлення в сані клірика без покаяння після анафематствування.  Шосте — “співслужіння” з людьми, які не мають дійсного єпископського або священницького рукоположення».

Аргумент №3. Своїми діями патріарх Варфоломій суперечить сам собі.

Митрополит Антоній нагадав, що канонічний статус Предстоятеля УПЦ — Блаженнішого Митрополита Онуфрія, як і анафема Філарета Денисенка, ніколи не піддавалися сумніву жодною Помісною Православною Церквою, у тому числі Констинопольським патріархатом. Натомість тепер неканонічні структури та їх “єпископи” і “священники” раптово визнані легітимними, причому вони не принесли покаяння і нічого, за суттю, не змінилося.

Аргумент №4. Незалежність автокефальної церкви — фіктивна.

«Томос не дав незалежності, а тільки перепідпорядкував розкольників Константинополю, — сказав владика. — Так звана “ПЦУ” виявилася в залежності від Константинополя. Тому що, по-перше, отримує миро з Константинополя, по-друге, вищою судовою інстанцією є Константинопольська Церква, по-третє, не має право відкривати українські парафії в діаспорі, по-четверте, не має право проголошувати святих, це робить для неї Константинопольський патріархат».

Аргумент №5. Томос ще більше розділив українське суспільство, а не примирив.

Як підкреслив митрополит Антоній, наданням томосу про автокефалію люди були введені в оману, більше того, це взагалі суперечить нормам і канонам Святої Церкви.

Аргумент №6. «ПЦУ» чинить не по-християнськи.

За словами владики Антонія, всі запевнення, що нібито томос несе мир, не відповідають дійсності, оскільки: «представники “ПЦУ” поводяться як рейдери і розбійники, продовжуючи політику УПЦ КП, захоплюючи храми УПЦ і викидаючи віруючих на вулицю».

Аргумент №7. Томос підриває релігійну стабільність в Україні.

«Найстрашніші конфлікти — це конфлікти на релігійному грунті. Потурання представників влади на місцях сіє ворожнечу. Томос і надалі сприятиме збільшенню розколу в суспільстві, а не його єднанню», — зазначив ієрарх УПЦ.

Аргумент №8. Процес надання томосу лобіювали геополітичні і політичні сили.

Як наголосив Керуючий справами УПЦ, «неприкрита участь і лобіювання надання томосу екс-президентом П. Порошенком, за відвертої підтримки влади США, свідчить про те, що в цьому процесі більше політичного, ніж церковного».

Аргумент №9. Таїнства в “ПЦУ” — безблагодатні.

«Священницькі і архієрейські хіротонії в “ПЦУ” недійсні, що раніше визнавав сам Константинополь. Визнання самосвятів, без покаяння і правильного рукоположення, розриває нитку апостольського наступництва в Церкві. Якщо недійсне священство, значить є недійсними і Таїнства», — підсумував мирополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4410

Залишити відповідь