Тисячі православних віруючих вшанували пам’ять прп. Амфілохія в Почаївській Лаврі (+відео)

1 січня 2020 року у день блаженної кончини преподобного Амфілохія Почаївського, у Свято-Успенській Почаївській Лаврі були звершенні урочисті богослужіння, на які зібралися тисячі прочан, а також відбувся щорічний з’їзд православної молоді. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайти Почаївської Лаври та Тернопільської єпархії.

«Божественна благодать і любов до преподобного старця-цілителя в черговий раз зібрала на святу гору Почаївську тисячі прочан. Напередодні свята святі мощі преподобного Амфілохія були перенесені в Преображенський собор, де і були здійснені святкові богослужіння, всенічна і дві божественних літургії», — йдеться у повідомленні.

Всенічне бдіння і пізню Літургію в обителі очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк. Владиці співслужили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Почаївський Володимир, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Пінський і Лунінецький Стефан (Білоруський екзархат РПЦ), архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Серафим, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл, а також братія обителі та гості у священному сані.

Під час богослужіння з архіпастирським словом до віруючих звернувся митрополит Климент.

Після завершення пізньої Літургії святі мощі були перенесені в Печерний храм, де вони завжди спочивають.

«Війна, фронт, полон, рабство в полоні, втеча, залишення рідної домівки заради Вітчизни Небесної, скорботи повсякденного чернечого житія, вдень праця, вночі молитва, багаторазова зустріч зі смертю, арешт, взяття в психіатричну лікарню, знущання фізичні й моральні, гоніння від влади і загальна любов і шанування від віруючого народу, — нагадали житіє прп. Амфілохія в прес-службі. — Такі, братія і сестри, штрихи житія людини, чия святість засвідчена багатьма ознаками сили Божої. Такий шлях пройти і не зламатися, не впасти у відчай, а вистояти та здобути святість, може тільки та душа, яка має тверду віру і непохитне уповання в Бога. Як і каже премудрий Соломон, “надія їх безсмертям наповнена”. Таким сподіванням була наповнена і душа преподобного отця нашого Амфілохія, чудотворця Почаївського».

Докладніше про святого праведника читайте за посиланням.

Цього ж дня у Свято-Троїцькому соборі обителі відбувся щорічний з’їзд православної молоді, який очолили митрополит Тернопільський та Кременецький Сергій та ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Шумський Іов.

Понад 200 молодих людей прибули з Одеси, Харкова, Києва, Рівного та інших міст України. Архіпастирі поспілкувалися з молоддю та відповіли на їхні запитання.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3989

Залишити відповідь