На Волині прихильники «ПЦУ» під приводом похорону вчинили спробу захоплення храму УПЦ

Учасники похоронної процесії забули про покійного і приступили до штурму дверей храму, як тільки опинилися на подвір’ї церкви.

20 січня 2020 року в селі Сусваль Волинської області під приводом похорону прихильники “ПЦУ” спровокували черговий релігійний конфлікт. Про це настоятель релігійної громади Володимир-Волинської єпархії УПЦ в Сусвалі ієрей Богдан Гнатюк розповів у коментарі кореспонденту СПЖ, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Священнослужитель зазначив, що помер житель села – батько глави Овадненской об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Сергія Панасевич, який відстоює інтереси “ПЦУ” в церковному конфлікті. Покійний Степан Панасевич був прихожанином УПЦ, ієрей Богдан сповідав і причащав його.

Напередодні того, що сталося, голова ОТГ подзвонив священнослужителю і в наказовому тоні велів відкрити завтра храм, щоб там «звершив чин похорону» представник “ПЦУ”.

«Ми домовилися, що процесія зайде на територію церкви, як це вже було в день Богоявлення, коли їхня громада збиралася на церковному подвір’ї за нашою згодою. Однак, коли труну з тілом занесли на територію, почало відбуватися щось, що не піддається опису – про небіжчика просто забули і почали штурмувати двері храму», – розповідає отець Богдан.

«Конфлікт тривав кілька годин, і прозвучало навіть: “Похорон тут ні при чому, потрібна церква”. Я просив відкрити труну, щоб люди могли попрощатися з покійним, але нам відмовили, наполягаючи на тому, щоб ми обов’язково відкрили храм», – продовжив свою розповідь настоятель храму.

За його словами, щоб прорватися до церкви, прихильники “ПЦУ” влаштували штовханину і стали зіштовхувати зі сходинок жителів села – прихожан УПЦ, що прибули на захист свого храму. Правоохоронці в цей час просто спостерігали за тим, що відбувається.

Віруючі канонічної Церкви помітили в однієї з активісток “ПЦУ” завчасно заготовлені нові замки. «Очевидно, що вони хотіли будь-яким способом домогтися, щоб ми відкрили двері, а далі вони б поміняли замки», – припустив настоятель храму.

В результаті двері храму опечатали відразу двома печатками – одну поставив голова ОТГ, іншу – представник “ПЦУ”.

У регіональних ЗМІ традиційно звинуватили в тому, що трапилося настоятеля і прихожан місцевого Свято-Різдво-Богородичного храму УПЦ, які нібито «не пустили до церкви» похоронну процесію.

Нагадаємо, 16 березня 2019 року громаду канонічної Церкви в селі Сусваль незаконно перереєстрували на користь нової церковної структури, попри те, що на парафіяльних зборах віруючі заявили про бажання залишитися в лоні УПЦ. Охоронний договір на церковне приміщення підписаний із настоятелем храму ієреєм Богданом Гнатюком, адже коли складали документацію на громаду “ПЦУ”, старий договір не розірвали. Активістів “ПЦУ” в селі небагато, тому захопити храм їм досі не вдалося.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1877

Залишити відповідь