У Святогірській Лаврі молитовно відзначили 25-річний ювілей намісництва митрополита Арсенія

20 січня 2020 року, в день 25-річчя намісництва, митрополит Святогірський Арсеній молитовно відзначив свій ювілей, звершивши у цей день Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Святогірської Лаври у співслужінні сонму лаврського духовенства. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу обителі.

20 січня 1995 року єпископ Аліпій (Погребняк), який очолював Горлівсько-Слов’янську єпархію, на виконання рішення Священного Синоду Української Православної Церкви від 27 грудня 1994 року, затвердив намісником Свято-Успенського Святогірського монастиря ієромонаха Арсенія (Яковенка) з возведенням його в сан ігумена і врученням жезла.

На сайті Лаври опублікували віхи церковного служіння намісника Святогірської Свято-Успенської Лаври митрополита Арсенія:

– у 1995 році до свята Святої Пасхи возведений у сан архімандрита;

– 5 грудня 2005 року в Успенському соборі Свято-Успенської Святогірської Лаври хіротонізований Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром (Сабоданом) в єпископа Святогірського;

– 19 січня 2010 року Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром (Сабоданом) возведений в сан архієпископа;

– 17 серпня 2015 року Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм (Березовським) возведений в сан митрополита.

Високопреосвященніший владика Арсеній є членом Синодальної комісії з канонізації святих при Священному Синоді УПЦ (2006), член Колегії Синодального відділу у справах монастирів і чернецтва РПЦ (2010). З докладною біографією митрополита Арсенія можна ознайомитись тут.

Діяльність намісника обителі зримо постає в реставрації храмів та історичних спорудженнях стародавньої Святогірської Успенської пустині, відродження духовного життя в Святих Горах і за їх межами, в активному соціальному служінні обителі. Вже перші десять років намісництва тоді ще архімандрита Арсенія і звершенні під його управлінням перетворення в обителі принесли плоди і усвідомлення особливої ​​історичної місії Святогірського Свято-Успенського монастиря.

Наслідком стало присвоєння монастирю почесного титулу Лаври у 2004 році. Десятки тисяч віруючих, які притікають в обитель у свята і прагнуть долучитися до святинь Святогірської Лаври, відчути молитовне єднання з братією монастиря, стали запорукою відродження колишньої слави Святогірської Успенської пустині XIX століття. Наступні 15 років архіпастирського служіння митрополита Арсенія стали роками реалізації задуманих планів по ще більшому прикрашанні та розвитку обителі, відродженню духовного життя навколо Лаври, перш за все створення та будівництві скитів, яких в даний час налічується п’ять: в честь прпп. Антонія і Феодосія Печерських на території, що примикає до однойменного древнього підземного храму, Всехсвятский дерев’яний скит на горі, на місці зруйнованого Всесвятського храму і монастирського кладовища, скит на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» в селі Богородичне, Свято-Георгіївський скит в селі Долина, скит святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського в селі Адамівка. Крім скитів облаштовуються три лаврських подвор’я: на честь Володимирської ікони Божої Матері в селі Нікольське, Свято-Ніколо-Феодосіївського подвор’я в селі Кармазинівка і Свято-Покровське подвор’я в с. Маяки. У самому Святогірську силами Лаври зводиться храмовий комплекс на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

При лаврських скитах в селах Богородичне та Долина з благословення митрополита Арсенія організовані і діють недільні школи. Учні цих шкіл прибули разом з іншими гостями і братією обителі в актовий зал Святогірської Лаври привітати Високопреосвященнішого владику з 25-річним ювілеєм його намісництва. Заходи почалися спільною молитвою присутніх, після чого на сцену вийшли діти з Богородичанська недільної школи. Керівник недільної школи, черниця Агнія (Кучеренко) перед початком виступу підопічних привітала всіх присутніх з Різдвом Христовим і Хрещенням Господнім. Звернулася з подячними словами до владики Арсенія і привітала з 25-річчям намісництва. Матушка Агнія представила дитячий колектив недільної школи, що підготував постановку «Віра маленької дівчинки».

Другим дитячим колективом, який представив свою різдвяну постановку в актовому залі Святогірської Лаври, була недільна школа села Долина. Ця школа опікується скитоначальником Свято-Георгіївського скиту, архімандритом Феофаном (Люкшиновим). Костюмована постановка «Дівчинка з сірниками» за мотивами казки Г. Х. Андерсена була підготовлена ​​і розіграна на сцені під керівництвом педагога-організатора Долинської школи Наталії Фастова. На завершення виступу учнів Долинської недільної школи звучали різдвяні колядки та вітання зі святом.

Митрополит Арсеній подякував учням школи за талановите виконання різдвяної історії та акцентував увагу на тому, що пробудження добрих почуттів – основне завдання мистецтва, і сьогодні ми стали свідками цього. Владика звернув увагу присутніх на те, як 13 років тому він прибув в с. Долину і отримав від місцевої влади оцінку школи як безперспективною і підлягає закриттю. Зараз це одна з кращих сільських шкіл району з дуже хорошими і талановитими учнями, число яких зростає. Владика привітав дітей зі святом, вручив дітям подарунки і два великі торти, запросивши на трапезу.

Слідом за творчими дитячими колективами недільних шкіл від імені братії з вітальним словом до намісника звернувся благочинний обителі, архімандрит Галактіон (Вуйченко). Висловивши глибоку подяку за мудре управління обителлю протягом чверті століття, архімандрит підніс в подарунок точну копію палиці святителя Петра митрополита Київського і всієї Русі, Московського чудотворця і ікону святителя Ігнатія Брянчанінова. Браття і присутні виголосили многоліття.

Далі словами подяки і привітаннями виступили: скитоначальник скиту на честь святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського в с. Адамівка архімандрит Всеволод (Георгица) і старша сестра цього ж скиту черниця Євдокія (Радул) з сестрами; черниця Амвросія (Коваль), старша сестра Богородичанського скиту на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» з сестрами обителі; архімандрит Феофан (Люкшин), скитоначальник Свято-Георгіївського скиту в с. Долина зі своїми парафіянами.

Також з вітальним адресом виступили: в.о. Святогірського міського голови Тетяна Божко; сестри Свято-Сергіївського жіночого монастиря; ієромонах Рафаїл (Попов) від імені хору соборного храму на честь мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії в місті Святогірську; ієромонах Климент (Перчик) від імені подвор’я Володимирської ікони Божої Матері в с. Нікольське; Володимир Дєдов, колишній директор Святогірського історико-архітектурного заповідника.

Після завершення поздоровлень в Успенському соборі Святогірської Лаври було зроблено загальне пам’ятне фото намісника митрополита Арсенія зі всією лаврською братією.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1754

Залишити відповідь