Єпископ Баришівський Віктор: Миротворча позиція УПЦ є твердою і незмінною

Порушення прав і свобод вірян УПЦ, як наслідок втручання державної влади у церковні справи та дій Патріарха Варфоломія в Україні, є добре зрозумілим для міжнародної правозахисної спільноти.

Українська Православна Церква впродовж цих складних для країни п’яти років твердо стоїть на миротворчих позиціях. Про це у своєму інтерв’ю заявив Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Київської Митрополії.

Як розповів єпископ Баришівський Віктор, Представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях, що було засновано рішення Священного Синоду УПЦ в травні 2017 року, намагається «своєчасно ретранслювати офіційні заяви та звернення Предстоятеля і Священного Синоду УПЦ на міжнародному рівні, а саме до відповідних органів міжнародного правозахисного механізму та уповноважених осіб, мандат діяльності яких включає питання порушень прав людини», що має першочергове значення під час розгляду «української проблематики».

За словами архієрея, миротворча позиція УПЦ «монолітна і незмінна протягом 5 років».

«Українська Православна Церква твердо стоїть на миротворчих позиціях, про що майже щоденно повторюють офіційні особи Церкви. Перші проблиски миру відкриватимуть надію на припинення бойових дій на Сході нашої Батьківщини. Поява хоча б крихкого миру – це початок виходу з глибокої кризи, що спіткала усіх нас. Утвердження миру – це єдина основа, на якій можливо вибудувати світле майбутнє нашої України і її народу», — підкреслив владика.

Єпископ Віктор також наголосив, що протягом останнього року до Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях постійно пишуть православні громадяни Євросоюзу, які висловлюють своє занепокоєння через утиски УПЦ в Україні. «Більше того, — додав владика, — такі співчуваючі люди виявили готовність до посильної допомоги зі своєї сторони. Деякі з них навіть наважилися “атакувати” листами та супроводжуючими матеріалами відповідні органи міністерства закордонних справ тих країн, де вони проживають».

Щодо питання визнання Константинопольським Патріархом розкольницької «ПЦУ» Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях заявив, що це «стало каталізатором захоплень храмів УПЦ представниками новоутвореної структури та масових правопорушень стосовно віруючих нашої Церкви».

Згідно зі спостереженнями владики, на жаль, це питання є складним для розуміння представниками міжнародної спільноти.  «А ось порушення релігійних прав і свобод, як наслідок втручання державної влади у церковні справи та дій Патріарха Варфоломія в Україні, є добре зрозумілим для представників міжнародного правозахисного механізму», — зазначив він.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 988

Залишити відповідь