Опубліковано комюніке за результатами зустрічі Предстоятелів та делегацій Помісних Православних Церков в Аммані

Сьогодні, 26 лютого 2020 року, в столиці Йорданії Аммані відбулася Нарада Предстоятелів та делегацій різних Помісних Православних Церков, в якій взяв участь Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Метою зборів було відновлення діалогу та сприяння єдності у рамках православного спілкування. Після завершення зібрання Предстоятелі та делегати виступили з заявою, яку опубліковано на офіційному сайті jerusalem-patriarchate.info, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«26 лютого 2020 року в Аммані (Йорданія) відбулася зустріч Предстоятелів і представників Помісних Православних Церков, основна мета якої — єдність та примирення у Святому Православ’ї. Учасники зустрічі відзначили турботу Єрусалимського Патріархату щодо запобігання неминучої небезпеки розколу в рамках нашого Православного спілкування», — йдеться у комюніке.

Зазначається, що учасники Наради «висловили подяку Його Величності Королю Йорданії Абдаллі II, Королю Хашимітського Королівства зберігачу християнських і мусульманських святинь у Святій Землі, та народу Йорданії за сприяння в проведенні цих зборів в столиці Йорданії Аммані, відзначивши видатний внесок Його Величності у сприяння міжрелігійного діалогу на міжнародному рівні.

Учасники також подякували Єрусалимському Патріархату і Його Блаженнішому Патріарху Феофілу за його невтомні зусилля, спрямовані на те, щоб прокласти шлях до діалогу і об’єднати братів в дорогоцінному дусі єдності, зазначивши, що світло, яке виходить з Єрусалима, свідчить про Святий Град, що постійно виявляє свій багатоконфесійний і багатокультурний характер, будучи домом для трьох авраамічних конфесій — християнства, іудаїзму та ісламу».

Окрім того, «делегації заявили, що ці збори покликані зміцнити дружні зв’язки між братами і їх Церквами, сприяти зв’язкам миру у Христі серед них, захистити єдність Православних Церков і відновити діалог у молитовній надії на примирення там, де існує розбрат.

В атмосфері братської любові присутні на зустріч погодилися, що питання всеправославного значення, в тому числі дарування автокефалії тим чи іншим Церквам, має вирішуватися в дусі всеправославного діалогу і єдності та всеправославним консенсусом».

«Щодо поточної церковної ситуації в Україні учасники також визнали, що для зцілення і примирення необхідний всеправославний діалог.

Щодо питання про Північну Македонію делегації заявили, що це питання має бути вирішене шляхом діалогу в рамках Сербської Православної Церкви і за загальноправославної підтримки.

Відносно Чорногорії, то делегації, що брали участь у зустрічі, наполегливо закликали відповідні органи влади поважати і дотримуватися прав власності на майно, включаючи власність Церкви», — повідомляється в документі.

Насамкінець «делегації погодилися з тим, що вони повинні зібратися як брати, бажано до кінця цього року, щоб зміцнити дружні зв’язки молитвою і діалогом. Учасники сподіваються, що Його Святість Вселенський Патріарх Варфоломій з відомим почесним старшинством честі (πρεσβεια τιμήs) приєднається до цього діалогу разом з іншими братами-предстоятелями.

Делегації прийняли заклик свого брата Патріарха Феофіла III провести молитву за мир, за припинення війни, хвороб і страждань, за всіх християн, а також за єдність Православної Церкви. Ця молитва має бути піднесена в Материнській Церкві, Храмі Воскресіння Христового (Гробу Господнього) в Єрусалимі, перед Гробницею Христа, з якою Він воскрес і сповістив мир світу».

Читати прес-реліз повністю за посиланням 

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5401

Залишити відповідь