Автокефалія не зцілить розкол в українському Православ’ї — Предстоятель УПЦ в Аммані

Надання автокефального статусу Українській Православній Церкві не вилікує церковне розділення в Україні, автокефалія не дає гарантії абсолютної єдності. Сьогодні ми вже маємо де-факто справжню автокефалію. Про це сказав Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій на зборах Предстоятелів і делегацій Помісних Православних Церков, що відбулися в столиці Йорданії м. Аммані 26 лютого 2020 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на mospat.ru.

У своєму слові Блаженніший владика розповів учасникам зібрання про події, що відбуваються в межах Української Православної Церкви. Він, нагадавши, що Українська Православна Церква утворена в 1990 році через отримання Грамоти Патріарха Московського і всієї Русі про дарування самостійності в управлінні, зазначив: «Протягом часу внутрішні та зовнішні обставини, які переживала Свята Українська Православна Церква і український народ, стимулювали процеси вдосконалення вже наявних незалежності й самостійності церковного життя і служіння. Сьогодні ми маємо де-факто справжню автокефалію. У нас функціонує Священний Синод, у нас є Архієрейський Собор, у нас є незалежний церковний суд. Ми самостійно обираємо і висвячуємо архієреїв, відкриваємо нові єпархії. У нас є свої духовні навчальні заклади, різні синодальні установи з взаємодії із зовнішнім світом і соціальним служінням».

Його Блаженство розповів про ситуацію з розколами в українському Православ’ї, зазначивши, що наслідком так званого об’єднавчого процесу, ініційованого в 2018-2019 роках Патріархом Константинопольським Варфоломієм, стало лише посилення розколу.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також детально зупинився на кроках Константинопольського Патріарха щодо церковної ситуації в Україні, зазначивши, що ці дії порушують канони Церкви і констатувавши, що рішенням кризи в українському Православ’ї могло б стати усунення цих порушень.

«Сьогодні деякі кажуть, що сильним засобом для подолання церковного розколу в Україні є отримання автокефального статусу для Української Православної Церкви. Хочу бути чесним перед Богом і своєю совістю і скажу: впевнений в тому, що автокефальний статус Української Православної Церкви не вилікує розкол. Можливо, деякі розкольники повернуться в лоно канонічної Церкви, але не всі. Автокефалія не дає гарантії абсолютної єдності. І в наявних у світі автокефальних Церквах є свої розколи», — підкреслив він.

По слову Предстоятеля Української Православної Церкви, на порядку денному стоїть вибудовування такого соборного церковного управління, «яке буде потрібним і ефективним для спасительного служіння Святої Соборної Апостольської Православної Церкви в новому світовому просторі». «Успішно розв’язувати цю проблему ми зможемо тільки тоді, коли ми відмовимося від своїх особистих амбіцій і будемо діяти в дусі божественного смирення і братньої любові», — впевнений Митрополит Онуфрій.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4415

Залишити відповідь