Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, який у ці дні перебуває з триденним візитом в Чорногорії, разом з митрополитом Чорногорським і Приморським Амфілохієм 28 лютого 2020 року дав прес-конференцію для чорногорських ЗМІ м. Подгориці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У брифінгу також взяли участь голова Синодальної комісії у справах монастирів УПЦ митрополит Вишгородський і Чорнобильський Певел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент та голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор.

Звертаючись до присутніх, Його Блаженство підкреслив, що останнім часом події в Православних Церквах в Україні та Чорногорії знаходяться в епіцентрі уваги всього Православного світу.

«Ми прекрасно розуміємо ситуацію, в якій знаходиться ваша свята Церква, тому що щось подібне переживала і продовжує переживати і наша Церква, — сказав він. — У церковній історії бували як спокійні часи, так і часи мучеництва і сповідництва. Однак Господь завжди перебував зі своїм народом і ніколи не залишав свою Церкву».

Предстоятель висловив вдячність Православній Церкві в Чорногорії за «ту канонічну позицію, яку ви зайняли в невизнанні розколу в нашій країні».

Архіпастир пояснив чорногорському народові, що попри останні події в релігійному середовищі в Україні, «Українська Православна Церква не тільки вистояла, не тільки залишилася найбільшою Церквою України, сьогодні наша Церква нараховує понад 12 тисяч парафій».

«Не рідко бувало, і в наш час буває так, що політики піддаються спокусі втручатися в церковне життя і використовувати Церкву в своїх інтересах, політики хочуть управляти Церквою, однак Церква не повинна піддаватися на ці спроби. Церква не може змінюватися на догоду примхам людським, — наголосив Блаженніший владика. – Ми розуміємо, що Церква не зручна для грішної людини, яка звикла жити згідно зі своїми пристрастями, проте не Церква повинна змінюватися і підлаштовуватися під вимоги людської грішної природи, змінюватися повинна сама людина, намагатися ставати кращою, чистішою і уподібнюватися Христу».

Митрополит Онуфрій звернувся до православних чорногорців: «Дорогі владики, брати і сестри, всі віруючі Святої Чорногорської землі, нас приємно дивують ваші численні Хресні ходи, які охопили вашу землю і які відбуваються задля зміцнення духовності та захисту ваших святинь. Нас приємно дивує ваше стояння у вірі, ваша єдність у Православній вірі. Для нас, православних українців, ваш приклад є надихаючим. Ми сьогодні з вами, щоб не тільки розділити радість свята, а й щоб підтвердити ще раз істинність Біблійних слів: “Брат от брата помогаем, яко град тверд и огражден” (Притч. 18, 19)».

Нагадаємо, з 27 по 29 лютого Блаженніший Митрополит Онуфрій перебуває в Чорногорії з офіційним візитом. 27 лютого Його Блаженство разом з митрополитом Чорногорським і Приморським Амфілохієм очолив вечірнє богослужіння в храмі Воскресіння Христового, а згодом – хресний хід, після чого на площі кафедрального собору в Подгоріце відбувся святковий концерт. Тут Митрополит Онуфрій звернувся до тисяч православних Чорногорців зі словами вітання.

Пресс-конференция Блаженнейшего Митрополита Онуфрия и митрополита Черногорско-Приморского Амфилохия в Подгорице.

Gepostet von Союз Православных Журналистов – СПЖ am Freitag, 28. Februar 2020

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2284

Залишити відповідь