Постом маємо привести до ладу внутрішнє безладдя і стати здатними зустріти Христове Воскресіння — Предстоятель (+відео)

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав після вечірні й Чину прощення посилити молитви у Великий піст та благословив на особливий молитовний подвиг задля нашої Вітчизни і всіх людей. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Звертаючись до вірян, Предстоятель наголосив, що Великий піст є особливим спасительним часом, коли кожна людина повинна докласти якомога більше зусиль, щоб «постом і молитвою привести до ладу внутрішнє безладдя і бути здатною побачити Воскреслого Христа».

«Усе життя людини — це піст, це боротьба з собою, це утриманість від зла і творіння блага, це спонукання себе жити за Святими Божественними законами, які Бог дав людині для її користі, — зазначив Архіпастир. — Святий Великий піст є особливим часом, як і свято Великодня є особливим святом, і в цей період часу людина повинна в міру своїх здібностей, ревнощів попрацювати над тим, щоб за допомогою молитви і посту очиститися від усякої скверни і зустріти в радості і в мирі душевному світле свято Христового Воскресіння».

Його Блаженство нагадав, що тільки та людина, яка постує і молиться, може щиро простити образи ближніх, а таким чином й отримати прощення від Бога.

«Дехто поставить під сумнів, мовляв, не обов’язково постити і молитися, щоб пробачити ближнього. Взяв — і простив. Але хто у своєму житті намагався пробачити свого ближнього, якого не хотів прощати, той розуміє, що без посту й молитви цього неможливо зробити, — пояснив він. — Переламати себе, переконати себе, змусити себе пробачити ближнього може лише той, хто постує і молиться. За допомогою посту й молитви ми змушуємо себе бути смиренними, милосердними, добрими, прощати ближнього і його гріхи, без чого не можемо отримати в Бога прощення своїх гріхів».

Разом із тим, Предстоятель зауважив, що спочатку в нас може не бути жаги до подвигу посту, але якщо ми себе змушуватимемо, то піст «перетвориться з обов’язку на бажання».

За словами Блаженнішого владики, під час Великого посту ми повинні пам’ятати, що «постуємо не для того, аби комусь засвідчити — або священнику, або другу-християнину, а щоб перемогти внутрішню гординю, що є коренем усіх зол». «Тому під час Великого посту ми повинні постаратися проявити стриманість в їжі і спонукати себе здійснювати більше молитов, ніж у буденному житті», — додав Архіпастир.

Як відзначив Блаженніший Митрополит Онуфрій, у піст також важливо не впадати в крайнощі. «Господь дав нам піст не для того, щоб ми себе вбили постом, а для того, щоб ми вбили свої пристрасті. Гріховна “онкологія”, котра в нас є, побивається постом. І якщо людина правильно здійснює піст, не впадає в крайнощі, то починає себе почувати краще… і отримує користь для душі», — сказав владика і нагадав, що кожна людина має постувати залежно від стану здоров’я.

Водночас, за словами Предстоятеля, важливіше в піст не сувора міра утримання, а постійність і старанність.

«У Великий піст бувають такі крайнощі, що, як кажуть, чи то він їсть так, що не може дихати, чи то не їсть так, що не може дихати. Крайнощі розхитують і духовні, і тілесні сили людини. Сталість тут навіть важливіша за міру утриманості. …Якщо навіть невелика міра посту, але з постійністю виконується, то приносить користь душі», — дав таку пораду Його Блаженство.

«Нехай Господь допоможе нам під час Великого посту потрудитися в міру сил, щоб утримуватися в їжі, змушувати себе більше молитися — не чекати, коли захочеш, а змушувати, більше заходити в храм і здійснювати громадську церковну молитву, змушувати робити добро, миритися перед людьми, творити добро. Це буде подвиг, який очищує людину від духовних і тілесних недоліків і робить нас гідними побачити світло Святого Воскресіння Христового», — побажав насамкінець Предстоятель і благословив задля миру в Україні читати щодня одну кафізму з Псалтирі.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 868

Залишити відповідь