Коментар юридичного відділу УПЦ щодо посилення обмежень під час карантину

2 квітня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 255, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (Далі – Постанова). Ця постанова посилює обмежувальні заходи у боротьбі з коронавірусом. Інформаційно-просвітницький відділ публікує коментар Синодального Юридичного відділу УПЦ.

У зв’язку з цим правоохоронці та представники місцевої влади почали вимагати від священнослужителів УПЦ припинити звершувати богослужіння в храмах, посилаючись на пункт 2 підпункту 7 Постанови,  де забороняється «проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади…».

Слід зазначити, що за таких підстав з вимогою про припинення богослужіння в храмах не можна погодитись. Адже масовий захід або масовий релігійний захід в першу чергу визначається участю значної кількості громадян. Тому вважаємо, що вимога пункту 2 підпункту 7  Постанови може бути виконана шляхом обмеження присутності значної кількості людей в храмі без заборони звершувати богослужіння. Окрім цього, дана Постанова не передбачає вимоги зачиняти храми.

Подібна позиція була озвучена 4 квітня 2020 року начальником Національної поліції України Ігорем Клименком  під час наради з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, де він запевнив, що храми й інші культові споруди не будуть закриватися, не буде перешкод у проведенні богослужінь, щоб священники і церковнослужителі могли забезпечити відеотрансляцію. Однак з 6 квітня поліція буде слідкувати, щоб не було скупчення людей у храмах і біля храмів.

Таким чином, станом на сьогодні храми Української Православної Церкви відкриті, богослужіння в храмах звершується в закритому режимі за участі мінімальної кількості осіб, необхідних для звершення уставного богослужіння. У позабогослужбовий час люди можуть відвідувати храм, тому потрібно не допускати скупчення людей та слідкувати за дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Будь-яке скупчення людей в храмі або на церковному подвір’ї буде розцінюватись правоохоронцями як порушення правил карантину.

Звертаємо увагу, що за порушення правил карантину передбачений штраф від 17 тис. грн. до 34 тис. грн. А якщо порушуються санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, то можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Наголошуємо, що заборону про переміщення у кількості більше ніж дві особи (починає діяти з 6 квітня 2020 року) намагаються застосувати до випадків, коли люди перебувають у храмі, що є неприпустимим, адже дана норма стосується виключно переміщення людей на вулиці.

З огляду на те, що в регіонах можуть діяти обмеження місцевого рівня та  інше розуміння Постанови, що може призводити до порушення прав віруючих та релігійних громад УПЦ, просимо повідомляти про це на гарячу лінію Юридичного відділу УПЦ за номером: (097) 537-55-96.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 22273

Залишити відповідь