Предстоятель розповів, яких добрих справ чекає від нас сьогодні Господь (+відео)

«Ми повинні відкрити не тільки свої серця, а й свої храми, щоб допомогти людям не впасти у відчай, зробити все, щоб людина знайшла мир із Богом. Коли ми знайдемо мир із Богом, то в нашій душі все стане на свої місця, і ця хвороба [коронавірус] не буде для нас такою страшною…».

4 квітня 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов п’ятдесят восьмий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам, і третій випуск із цього циклу — доброчинності й милостині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель наголосив, що в час Великого посту Церква закликає нас не тільки поститися й молитися, а й «активно прикрашати себе добрими справами».

«Добрі справи — це є свідчення про наше смирення, послух та любов до Бога. Добрі справи є тими справами, за які людина буди судима на Страшному суді. Бог буде судити нас за наші справи — чи вони добрі, чи вони злі», — зазначив він.

Як відзначив Блаженніший владика, нам часто не хочеться йти до бідняка, давати милостиню, говорити добре слово тому, хто нас образив, однак треба себе завжди змушувати творити добро.

За словами Архіпастиря, особливою доброю справою є милостиня.

Блаженніший Митрополит Онуфрій нагадав повчальну історію про жорстокого, скупого і немилосердного митаря Петра. Якось зібралися жебраки, ділили між собою випрошену милостиню та згадали, що є один на світі чоловік, в якого й води влітку не випросиш, — це Петро. А один майстерний жебрак посперечався з іншими, що випросить і в нього. Одного разу Петро вів віслюка, напруженого хлібами. І жебрак так став просити хліба, що розсерджений Петро вже хотів камінь у нього кинути, але за його відсутності з пересердя кинув хліб прямо у лице бідного. Бідняк скоріш схопив хліб і зник.

«Через два дні Петро впав у тяжку хворобу, і смерть до нього наблизилася впритул, і на порозі смерті побачив він ангелів, які обговорювали, що нічого Петро доброго і не зробив за життя, хіба що до добра можна віднести той хліб, який він кинув у бідного. Потім вони звернулися до Петра: “Чи хочеш ти жити? Ми тобі життя даруємо, але піди й додай ще якесь інше добро до цього хліба, інакше матимеш гірку смерть і неприємну майбутність у пеклі”. Петро вилікувався. І історія говорить про нього, що він відтоді робив дуже багато добра і завершив життя, наповнившись благодаттю Божою», — підсумував Його Блаженство та наголосив, що навіть невільне добро, невільна милостиня приносить користь людській душі.

Також Предстоятель розповів, яких добрих справ чекає від нас Бог сьогодні.

Як нагадав Його Блаженство, сьогодні нас спіткала біда — багато людей страждають від коронавірусної інфекції, тому сама ситуація нам підказує, яке добро творити.

«Ми повинні намагатися допомогти один одному подолати цю скорботу. Перше — ми повинні молитися за всіх — і за хворих, і за здорових; друге — ми повинні каятися у своїх гріхах, тому що покаянням ми нищимо свої гріхи, які є причиною всього; третє — ми повинні молитися за лікарів і допомагати їм, …щоб полегшити їхній ризикований труд; наступне — ми повинні допомогати людям похилого віку, які не мають рідних, близьких, засобів для життя; ми повинні відкрити не тільки свої серця, а й свої храми і монастирі, щоб допомогти людям …не впасти у відчай, зробити все, щоб людина знайшла мир із Богом, тому що коли ми знайдемо мир із Богом, то в нашій душі все стане на свої місця, і ця хвороба не буде для нас такою страшною», — пояснив Блаженніший владика.

Насамкінець Митрополит Онуфрій закликав: «Робімо добрі справи, повернімося лицем до Бога, і ми будемо щасливими навіть у біді. Нехай Господь допомагає нам творити добро і прикрашати через це тими дарами Святого Духа, які потрібні людині для земного життя і для спасіння на Небі».

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Фото прес-служби ТК «Інтер»

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 16358

Залишити відповідь