Звернення Блаженнішого Митрополита Онуфрія до пастви у Страсну седмицю (відео)

14 квітня 2020 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій записав відеозвернення до пастви та привітав усіх з початком Страсної седмиці. Предстоятель побажав пройти ці дні з користю для своєї душі, попри ті випробування, які нас спіткали цього року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Дорогі брати і сестри, сердечно вітаю вас зі Страсною седмицею!

Страсна седмиця завершує Святий і Великий піст. Протягом 40 днів Свята Церква готувала нас до великого свята — Світлого Христового Воскресіння. Кожен із нас постився, в міру своїх сил утримуючись від скоромної їжі, намагався творити добрі справи. Ми змушували себе молитися, каятися у своїх гріхах. Протягом 40 днів Свята Церква нагадувала нам слова святих: преподобного Іоанна Ліствичника, преподобної Марії Єгипетської, святителя Григорії Палами, — які були вчителями покаяння, творцями покаяння, прикладом великого покаяння.

У Страсну седмицю Свята Церква нагадує нам про страждання Христові, про ті муки, про ті випробування, про ті тортури, які притерпів заради нашого спасіння наш Спаситель і Господь Іісус Христос. Христос — Син Божий узяв на Себе людську природу, щоб, як людина, взяти на Себе наші гріхи. Господь узяв гріхи всього людства з наслідками. Гріхи мають свої наслідки — це муки, страждання, біль, скорботи. Господь усе це взяв на Себе — і перетерпів, і переміг. Знак, символ перемоги Христа над нашим вселюдським гріхом — це те, що Він не впав у відчай, як людина, Він не загубив любов, як людина, і до Бога, і до ближнього. І коли Спаситель висів на Хресті, то не плакав, не стогнав, а молився: «Господи, прости їм [тим, хто розп’яв Його], бо не відають, що творять вони!» (Лк. 23: 34).

У цей рік Господь нам також дав свої випробування, які ми вже терпимо за свої гріхи — це вірусна хвороба. Переживаючи свої труднощі, свої складнощі, свої наслідки гріха, ми можемо краще зрозуміти і зануритися в страждання історії. Коли людина страждає, вона краще розуміє того, хто страждає.

Нехай Господь благословить кожного з вас пройти з користю для душі Страсну седмицю і досягнути, і в радості зустріти світле свято Воскресіння Господа і Бога і Спаса нашого Іісуса Христа!

Цього року свято Святої Пасхи у нас особливе через вірусну хворобу, яка розповсюджується земною кулею. Тому сповіщаю вас, дорогі брати і сестри, що у храмах Пасхальні богослужіння будуть звершуватися. Хочу втішити тих, хто через хворобу або з якихось інших причин залишаться вдома: ви не будете покинуті, ви зможете побачити Пасхальну службу по телебаченню.

Завдяки владі, яка пішла нам на зустріч, Пасхальна служба буде транслюватися на телеканалах «Україна» та «Інтер». Ті ж віряни, які прийдуть на богослужіння, стоятимуть і молитимуться на вулиці, дотримуючись усіх необхідних санітарних норм.

Хто б де не знаходився у Пасхальну ніч, ми всі зможемо об’єднатися в молитві і разом прославити Воскреслого із мертвих Христа Життєдавця.

Нехай Господь благословить усіх нас!

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 7565

Залишити відповідь