ВРЦіРО закликає парламент відхилити законопроект № 3316

Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій заперечує щодо впровадження гендерної ідеології в законодавство України – тим більше неприпустимим є кримінальне переслідування мирних учасників просімейних акцій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт vrciro.org.ua.

У своєму зверненні на адресу голови  Верховної Ради Дмитра Разумкова та Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності (голова – Денис Монастирський) ВРЦіРО зауважує, що законопроект № 3316 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії злочинам на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності)» створює загрози для реалізації конституційного права на свободу слова та свободу вираження поглядів.

Як приклад, окрім посилення кримінальної відповідальності за злочини, вчинені на ґрунті нетерпимості до сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності особи, законопроект № 3316 пропонує ввести нову статтю 161-1 та запровадити кримінальну відповідальність за приниження гідності осіб чи груп осіб за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності.

Подібним чином зміни до статті 294 Кримінального кодексу України можуть бути використані з метою кримінального переслідування учасників мирних акцій протесту, спрямованих проти пропаганди гендерної ідеології. Раніше Рада церков вже звертала увагу на свавільне і надмірне використання сили співробітниками Національної поліції України, безпідставного примусу та придушення ними мирних альтернативних маніфестацій на захист сімейних цінностей, що мало місце 17 червня 2018 року у Києві під час проведення прихильниками гендерної ідеології так званого «Маршу рівності».

На наше переконання, пропоновані законопроектом № 3316 зміни несуть пряму загрозу для реалізації конституційного права на свободу слова та свободу вираження поглядів. Адже учасники суспільної дискусії, в тому числі релігійні діячі, які критикуватимуть одностатеві відносини та партнерства як аморальні, гріховні та закликатимуть до обмеження пропаганди такого неприродного, розбещеного способу життя, опиняться під загрозою кримінального переслідування лише за свої слова і публічно висловлену позицію на користь природних подружніх стосунків, – наголошується у зверненні Ради Церков.

Слід зауважити, що законодавство України не містить визначення поняття гендерна ідентичність, а тому така юридична невизначеність є додатковим підґрунтям для зловживань у цій сфері.

Як відомо, саме через проблемне визначення терміну ґендер у 2018 році Верховна Рада України відмовилася від ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (відому як Стамбульська Конвенція). Це обумовлено незгодою українського суспільства, в тому числі релігійної спільноти, з гендерною ідеологією, яка підміняє поняття жіночої та чоловічої статі поняттям ґендер, згідно з яким людина незалежно від своєї статі на власний розсуд може ідентифікувати себе чи-то жінкою, чи-то чоловіком, чи-то якимось ще з понад 50 ґендерів.

З огляду на це, ВРЦіРО організацій закликала парламентський Комітет відхилити законопроект № 3316 про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії злочинам на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності) як такий, що потребує доопрацювання після проведення широкого громадського обговорення.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2138

Залишити відповідь