Керуючий Чернівецькою єпархією направив відкритий лист до Президента України

1 травня 2020 року митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій направив лист Президенту України Володимиру Зеленському, у якому розповів про складну релігійну ситуацію в регіоні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Внаслідок втручання політичних діячів та державних службовців  у справи Церкви в недавньому минулому Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ зазнала значних утисків  та дискримінацій, — йдеться у листі. — За минулий рік ми спостерігаємо послаблення таких негативних тенденцій та більш виважене ставлення до релігійних організацій з боку регіональної влади».

На думку митрополита Мелетія, новопризначений голова Чернівецької ОДА Осачук С.Д. «щиро намагається виправити помилки попередньої влади, але наражається на агресивний супротив представників старої команди і терпить несправедливі звинувачення у лобіюванні інтересів УПЦ».

«По совісті можу свідчити, що Голова ОДА веде збалансовану та витриману політику щодо міжконфесійних відносин в області, — зазначив керуючий Чернівецькою єпархією. — Ми зі свого боку не вимагаємо привілеїв або преференцій, розуміючи важливість дотримання конституційних норм вірності всіх конфесій у демократичній країні. Виключно просимо про захист наших законних прав та припинення протиправних дій проти релігійних громад УПЦ з боку держави».

У зв’язку з цим ієрарх УПЦ звертає увагу Гаранта держави на ряд основних проблем державно-релігійних відносин у Чернівецькій області: «Всупереч діючому законодавству, колишній в.о. голови ОДА Павлюк М.В. видав протиправні Розпорядження №№ 312-р, 354-р, 438-р, 441-р, 452-р, 458-р, 463-р, 479-р, 483-р, 764-р, 800-р, 828-р, 854-р, 855-р, 933-р «Про реєстрацію статутів релігійних організацій Української Православної Церкви  у нових редакціях» і тим самим насильно та з грубим порушенням чинного законодавства перевів ряд релігійних громад з юрисдикції УПЦ до новоствореної організації — «ПЦУ»».

Зазначається, що дані розпорядження є незаконними, не відповідають дійсності та базуються на завідомо неправдивих відомостях та підроблених документах, а їх видання призвело до фальсифікації та здійснення незаконної реєстрації Статутів новостворених релігійних організацій «ПЦУ».

«Вказані розпорядження до сьогодні не скасовані і прохання релігійних громад УПЦ про наведення законного порядку з ними не задоволене.

Виконувачем таких протиправних дій — внесення неправдивих відомостей у державний реєстр — є держслужбовець, державний реєстратор, провідний спеціаліст відділу з питань релігій та національностей Управління культури Чернівецької ОДА Гергелюк М.М. Він є церковнослужителем «ПЦУ» і не може бути об’єктивним в питаннях вирішення проблем парафій УПЦ, що він неодноразово демонстрував, порушуючи закони та ображаючи священнослужителів УПЦ, які зверталися до ОДА з різних питань. Не дивлячись на доведену злочинну діяльність Гергелюка М.М., він і надалі продовжує обіймати посаду держслужбовця.

Прохання кліру та віруючих Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ про притягнення до відповідальності порушника законів, який своїми вчинками розпалює міжконфесійну ворожнечу та гальмує процес нормалізації державно-релігійних відносин в області, на жаль, не беруться до уваги», — повідомляє архієрей.

«Звісно, важко швидко налагодити законність та порядок у такій чутливій сфері як церковно-державні відносини, де останніми роками попередня влада припустилася багатьох серйозних помилок. Попри це, ми сподіваємося  на нормалізацію цих відносин та чекаємо повернення згаданих справ у русло законності.

Бажаю Вам, пане Президенте, Божої допомоги у трудах на користь нашого народу та нашої Держави», — резюмує митрополит Мелетій у листі.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 9240

Залишити відповідь