Блаженніший Митрополит Онуфрій — про націоналізм і патріотизм (+відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми Блаженнішого Митрополита Онуфрія про те, як націоналізм породжує розділення, і про справжній патріотизм, який проявляється в любові до Бога і ближнього.

«Націоналізм — це коли людина зосереджується на земному, націоналізм — безкінечний. Він починається в кращому випадку з країни — Росія, Україна… У Росії кажуть, що національність «росіянин» — це найвища, найкраща, в Україні говорять, що «українець» — національність найкраща…», — зазначив Предстоятель УПЦ в інтерв’ю, опублікованому на YouTube-каналі «Корсунська пустинь».

Прояв націоналізму найчастіше на цьому не закінчується, «він йде далі», підкреслює Архіпастир.

«Потім Північ починає говорити, що я краще, ніж Південь, а Південь каже, що я краще Півночі, а Центр каже, що я краще за всіх вас. І доходить до того, що він [націоналізм] ділить сім’ю», — продовжив він.

Далі людина починає ділитися сама у собі: «Совість каже, що ти — Боже створіння, що ти купка землі, з якої Бог зліпив таке красиве створіння, і в це створіння ще дмухнув життя… Я забуваю про це і починаю мислити собі, що я дечого вартий сам собою».

Така внутрішня війна може дійти до того, що вихлюпується назовні й породжує конфлікти й у родині, і в селах, і в містах, і у світі. «Так що початок війни — це розділення», — резюмує Блаженніший владика.

Говорячи про патріотизм, Його Блаженство підкреслює, що ми всі повинні бути патріотами.

«Патріот — це той, який любить батька і матір. Patre — це батько (лат. – ред.), — зазначає він. — Ми всі повинні бути патріотами, тому що ми повинні любити свого батька і матір. Сказано в заповіді: «Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, які Господь, Бог твій, дає тобі» (Вих. 20:12). Якщо він шанує свого батька, то він шанує й іншого, твого батька. Я шаную свого батька, але я шаную і твого батька, тому що я знаю, що це твій батько, Бог через нього дав тобі життя, і інших батьків і матерів».

За словами Митрополита Онуфрія, патріот — людина, яка любить усіх людей, але без любові до Бога — це неможливо.

«Це неможливо зробити, якщо людина не любить Бога, тому що від Бога йде сила любові. Якщо ми Бога не полюбимо найбільше — а це Отець наш Небесний, то ми не зможемо і любити правильно ані своїх батьків, ані інших батьків. Тому патріотом є людина, яка любить Бога і любить свого ближнього: батька, матір, брата і так далі», — сказав Предстоятель.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1804

Залишити відповідь