Синодальний відділ УПЦ з питань охорони здоров’я підготував рекомендації щодо відновлення після COVID-19

Синодальний відділ УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів підготував рекомендації щодо відновлення після одужання тих, хто заразився COVID-19. Дані рекомендації, які підготували з урахуванням порад учених і медиків, опублікували на сайті Львівської єпархії 5 травня 2020 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У нашій країні триває карантин, пов’язаний з коронавірусною інфекцією СOVID-19. Безліч людей, які перенесли захворювання, залишає лікарні, багато виходять зі стану хвороби в домашніх умовах, вчорашні пацієнти стають до роботи і своїх повсякденних домашніх обов’язків.

Сьогодні важливо поговорити про те, що людина, котру виписали з лікарні або така, що отримала лікування дома, ще не є повноцінно здоровою. Далі потрібно пройти шлях реабілітації, шлях остаточного одужання.

Кожен, хто перехворів повинен розуміти місце відновлювальної терапії в комплексі лікувальних заходів. Попри те, що цей процес вкрай важливий, йому, на жаль, зараз приділяється дуже мало уваги. Це відбувається тому, що реально лікарі зайняті порятунком людських життів. Але фахівці відновної медицини вже серйозно наголошують на необхідності відновлення повноцінного здоров’я людей, які перенесли СOVID-19 у важкій формі.

Варто розглянути два найбільш важливих типи реабілітації: перший – це пульмонологічна реабілітація, тобто відновлення життєвого об’єму легень, що досягається за допомогою дихальної гімнастики та фізіотерапевтичних процедур, і, звичайно ж, загальної турботи про організм – йому потрібно відпочивати.

Не може людина після важкого захворювання на СOVID-19 почати знову виконувати активні навантаження, вийти на роботу, займатися домашнім господарством і таке інше. Потрібно відновити функції легенів та інших життєво важливих органів, які беруть участь в зниженні рівня інтоксикації, наприклад, відновлення функції нирок і печінки.

Друга частина реабілітації, яка не менш важлива, це неврологічна реабілітація. Медики під час лікування хворих прийшли до висновку, що вірус є нейротоксичним, тобто він здатний проникати в нервові тканини і викликати нейроінфломацію (запалення). Через це у пацієнтів можуть проявлятися такі симптоми, як  сплутаність свідомості, головний біль та багато інших. Ці симптоми не повинні пояснюватись звичайним хворобливим станом, також необхідно звернути увагу на те, що вірус може згубно впливати на загальний неврологічний стан.

Механізми того, як саме вірус впливає на наш мозок та загальний неврологічний стан, медики поки не дослідили, але ймовірно відбувається процес певної нейроінфломації.

Способи боротьби з нейрозапаленням в принципі вже відомі. Наприклад, лікування інсульту стало штатною ситуацією – люди переживають стан інсульту досить часто і досвід показав, що для відновлення потрібна тривала реабілітація.

До речі, важка форма СOVID-19 може збільшити ймовірність виникнення інсультів та інфарктів протягом якогось часу після виходу з хвороби. Необхідно це враховувати. Також відомо, що під час хвороби деякі пацієнти гинули від інсульту. За статистикою інсульти, ускладнені коронавірусом, відбуваються більш часто, ніж це стається без нього.

Відповідно, відомі заходи післяінсультної реабілітації, в принципі, цілком адекватні в разі проходження відновлювальної терапії після СOVID-19. Людина, котра перенесла вірусну інфекцію, не повинна нехтувати такими застереженнями.

Насправді всі відновлювальні заходи мають сенс: це і поповнення електролітів, і вітамінотерапія, фізіотерапія і безліч інших засобів, які можуть запропонувати реабілітологи. Але найголовніше – сон і відпочинок, бо за сприятливих умов людський організм має здатність до самовідновлення. Тому необхідно реально серйозно поставитися до відновного процесу після СOVID-19 і не поспішати входити в звичайний ритм життя.

Звернемо увагу на одну дуже важливу річ – можливо, що негативний тест на СOVID-19 реально не означає того, що людина більше не є інфікованою. Як ми знаємо з висновків фахівців з Китаю і Кореї, про що говорять і в Європі, після того, як прояв хвороби припинився, людині потрібен тривалий час щоб подолати вірус. За словами медиків, цей період становить приблизно 10-14 діб.

Ми чуємо про безліч випадків повторного інфікування вірусом людей, які одужали. Але ймовірно, це,  нібито повторне, зараження викликано зниженням імунітету або, як висловлюються китайські медики, «низькорівневою підтримкою вірусу в організмі».

Саме в Китаї і в Кореї спочатку говорили про проведення першого тесту на вірус через 72 години після зникнення останніх симптомів захворювання, потім – другого тесту ще через 72 години. Пацієнтів з двома негативними відповідями на тест виписували з лікарні. Однак за даними медиків 14% таких пацієнтів знову хворіють. Ймовірно це відбувається через низькорівневу підтримку вірусу, і тепер в Китаї і в Кореї запроваджено правило третього тесту, щоб завершити відстеження вірусного навантаження.

У нашій країні та багатьох інших третя тестова перевірка не проводиться через відсутність тестових систем. Але це необхідно робити, щоб бути впевненим, що вірусу більше немає і тільки після цього можна виходити з ізоляції. І якщо ми не робимо третього тесту, то людина, котра перенесла СOVID-19, до 14 діб повинна перебувати на самоізоляції, а це дає додаткову можливість пройти реабілітацію і відновлювальну терапію, а також уникнути можливої реплікації вірусу на піку ослаблення організму.

Виходячи з викладених вище міркувань, можна говорити про важливість реабілітаційного періоду для людей, які хворіли на СOVID-19, особливо у важкій формі та людей, які знаходяться у групі ризику.

Досить важливим є відновний період і самоізоляція після хвороби для священнослужителів і ченців. Адже саме вони відразу ж після виходу з хвороби включаються в напружену роботу і в богослужбовий процес, пов’язаний з прямими контактами з людьми, що може викликати ослаблення організму і повторне захворювання.

Значущим аргументом на користь відновлювальної терапії є те, що особа, котра перенесла захворювання СOVID-19 в особливо важкій формі, або перебуває в певній групі ризику, може стати інвалідом в області дихальних шляхів, серцево-судинної та центральної нервової систем, можливо інших систем організму, адже наслідки коронавірусної інфекції СOVID-19 ще не вивчені, а нам необхідно зберегти своє здоров’я і повноцінне життя.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2285

Залишити відповідь