Про Царство Небесне й багатство. Жити так, щоб ніщо не завадило «пройти через голчине вушко» — о. Олександр Клименко (+відео)

«Коли стаєш на дорогу, яка веде до Христа і йде поруч зі Христом, то на цій дорозі заважатиме все, окрім самого Христа», — підкреслив о. Олександр, розповідаючи про те, як ставився до багатства Спаситель, що є справжнім, а що є примарним скарбом, кому насправді неможливо ввійти в Боже Царство й чому, та якою буде вічність для нас. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. У цьому випуску о. Олександр тлумачить Євангеліє, що читається в Неділю 12-у після П’ятдесятниці (Мф. 19, 16-26).

«Істинно кажу вам: Верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Боже Царство ввійти!» (Мф. 19, 24), — процитував о. Олександр слова з Євангелія від Матфія, що читаються цієї Неділі, та розповів про відношення Господа до багатства.

Клірик УПЦ також нагадав чотири притчі від євангеліста Луки, які напрочуд яскраво свідчать про ставлення Спасителя до багатства. Це притча про доброго самарянина, притча про багатія й убогого Лазаря (вчить: «мало не робити зла, треба робити добро, треба своїм багатство здобувати собі друзів»), притча про здогадливого домоправителя (вчить: «якщо зробили багатство своїм ідолом, то чиніть, як той здогадливий домоправитель, та зрозумійте, що все те, що ви отримали, не є вашим, витратьте кошти на вбогого, на хворого і т.д.») та притча про безумного багача («хто насправді вів діалог не з Богом, а з самим собою; тут немає вдячності Богові за врожай та взагалі життя»).

Як підкреслив протоієрей Олександр Клименко, важливо пам’ятати, що всі скарби й таланти, які ми маємо, не є нашими, а дані нам Богом.

Причому, за словами священника, в Євангельському зачалі від Матфія Господь не говорить, що багатому взагалі неможливо увійти в Царство Небесне, але — неймовірно важко, та додає: «Неможливе це людям, та  можливе все Богові» (Мф. 19, 26).

«В Євангеліє від Матфія говориться, що кожному, якщо можемо, ми маємо дати. Все, що маємо на цій землі, не наше. Якщо маєш якесь багатство, не повинен аж так прив’язуватися до нього, щоб думати, що без нього життя неможливе. Якщо воно тече до тебе, не прикладай до нього серця, якщо воно втікає від тебе, не прикладай до нього серце, якщо ж будеш покладатися на Творця і пам’ятати, що Він є Власник і Володар всього, не будеш печалитися, що щось втратив, чи навпаки перейматися, коли щось отримав матеріальне у своєму житті, то й буде можливе…», — зазначив о. Олександр та звернув увагу на важливості постійно дякувати за все Богові.

Священнослужитель продовжив тлумачити Євангеліє, відзначивши, чому все ми маємо ввірити Богу, та навів наступні слова Господа: «Хочеш бути досконалим переді Мною, то не вважай нічого своїм, тому що вирушаючи в дорогу разом зі Мною, ти повинен вирушити виключного зі Мною, лише Я повинен бути твоїм супутником. Коли ти стаєш на дорогу, яка веде до Христа і йде поруч зі Христом, то на цій дорозі буде заважати все, окрім самого Христа».

Він також дав відповідь на питання, яке хвилює кожного з нас: чим же буде для нас вічність? «Царство Небесне — це можливість перебувати з Господом завжди, це здатність сфокусувати свій погляд на обличчі Господньому та зрозуміти: “Саме Ти, Господи, і був мені потрібен все життя, як виявилося, все інше було лише суєтою і марнотою мого духу!”», — сказав о. Олександр.

Насамкінець протоієрей Олександр Клименко зауважив, що всі ми багаті талантами й скарбами, та закликав бути вдячними Богові за всі Його дари. «Тоді лихе не увійде в наше серце, тоді ми будемо, наче Іови, спокійні перед обличчям неймовірних втрат… Ми втрачаємо своїх близьких, своє майно, роботу, нам доводиться часом переїжджати з одного місця в інше, часом нашим близьким доводиться шукати заробітків в інших країнах, нам доводиться терпіти дуже-дуже багато втрат. Але пам’ятаймо: ці втрати наносять рани нашому серцю і роблять зазубні на нашій душі лише тоді, коли ми щось на цій землі вважаємо своїм. Будемо мати мислення апостола Павла, який не вважав нічого на цій землі своїм, а взагалі вважав, що ми не громадяни цієї землі, але бажаємо мати майбутнє громадянство Царства Небесного. Будемо ж там складати свої таланти, своє багатство, своє майно, свої скарби, щоб в оте вушко голки ми пройшли з чистою душею, і щоб ніяке багатство нам не завадило», — підсумував він.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 583