Про дивний подвиг мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

30 вересня — день пам’яті мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.

Про життя святих мучениць, традиції їх шанування, молитви до них та інші дати свят, пов’язані з цими іменами — в матеріалі, підготовленому журналом «Фома в Україні», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Житіє мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії

Віра, Надія, Любов та матір їх Софія — ранньохристиянські мучениці, які жили в ІІ столітті нашої ери в Римській імперії. Відомо, що Софія була родом із Мілана. Вона рано овдовіла, після чого перебралася до Риму. Своїх дочок Софія виховувала в Християнській вірі і навіть дала їм імена на честь головних християнських чеснот — Віра, Надія і Любов.

У ті роки римська держава жорстоко переслідувала віруючих у Христа. Маленьких дівчаток (старшої Вірі тоді було всього 12, а молодшій Любові лише 9) заарештували, піддали катуванням, а потім убили на очах їхньої матері. Сама Софія померла на наступний день біля могили своїх дочок. Але трагічна доля на землі обернулася для мучениць вічною славою в іншому світі. Церква прославила в лику святих, і сьогодні за молитвами до них відбуваються чудеса.

Цікаво, що в слов’янській традиції ім’я Софія (що грецькою означає «мудрість») так і залишилося без перекладу, а ось імена її дочок Пістіс (Віра), Елпіс (Надія) і Агапе (Любов) прижилися у нас вже в перекладі.

Димитриос Пелекасис «Святая София и ее дочери Надежда, Вера и Любовь»

День Ангела Віри Надії, Любові т Софії — не тільки 30 вересня

Більшість дівчат з іменами Віра, Надія, Любов та Софія відзначають іменини саме 30 вересня. Але в церковному календарі є й інші святкові дати, пов’язані з цими іменами. Більш того, в останні роки таких дат стало більше, тому що Церква канонізувала нових святих, які постраждали за віру вже в ХХ столітті.

Дати іменин Віри, Надії, Любові та Софії наведені нижче:

Дні Ангела для Віри:
26 лютого, 14 червня, 30 вересня, 14 жовтня, 15 грудня, 31 грудня.

Дні Ангела для Надії:
14 березня, 20 березня, 30 вересня, 21 жовтня.

День Ангела для Любові:
30 вересня.

Дні Ангела для Софії:
28 лютого, 1 квітня, 4 червня, 17 червня, 14 серпня, 30 вересня, 1 жовтня 29 грудня, 31 грудня.

Храм, де зберігаються мощі Віри, Надії, Любові та Софії

Мучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія здавна шанують у Франції, в Ешо поблизу Страсбурга, куди частки їх святих мощей були перенесені понад 1000 років тому. 10 травня 777 року святі мощі мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, отримані єпископом Страсбурзьким Ремігієм від папи Адріана I, були доставлені з Риму в Ешо, до храму святого Трохима, який був тоді центром католицького абатства.

Відтоді свята Софія стала покровителькою монастиря в Ешо, який на її честь називався абатством Святої Софії.

У монастирі збиралися свідоцтва про чудеса, які відбувалися біля мощей святих мучениць. Вони залучали до себе багато паломників, так що ігуменя Кунегунда вирішила влаштувати на старовинному Римському шляху, що веде в село Ешо, яке розрозслося навколо абатства, «Готель для прочан, які з усіх боків приходять».

До Французької революції мощі святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії зберігалися в абатстві.

Однак в 1792 році, через три роки після революції, монастирські будівлі були продані з аукціону, а святі мощі були розтоптані і спалені революціонерами.

У монастирі був влаштований трактир із винним погребом. У 1822 році він був зруйнований разом з іншими монастирськими приміщеннями.

Після того, як у 1898 році у Франції було створено Рух із відновлення пам’ятників, залишки монастирської церкви святого Трохима були оголошені національним надбанням, почалося поступове відновлення обителі.

3 квітня 1938 року католицький єпископ Шарль Руш привіз в Ешо з Риму дві частки мощей святої Софії. Одну з них поклали в саркофаг, виготовлений із піщанику в XIV столітті, в якому до революції зберігалися мощі святої Софії та її дочок, а іншу — в невеликий релікварій, поміщений в раку з іншими святинями.

З 1938 року і до цього дня в саркофазі міститься одна з двох часток мощей святої Софії. Над саркофагом розташовані скульптури святого мученика Христофора, свв. мучениць Віри, Надії, Любові та Софії, а також єпископа Ремігія, засновника абатства.

До мощей — постійно потік паломників. Біля них регулярно звершуються православні богослужіння.

Ікони, картини з образами мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

Святі мучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія зображені в лівій частині триптиха Віктора Васнецова «Радість праведних у Господі (Переддень Рая)»
В. Тропінін. Святі мучениці Віра, Надія, Любов та матір їх Софія. 1818 р.

Молитви

Тропар

глас 4

Торжествует Церковь первородных, / и свеселится приемля матерь о чадех веселящуюся, / яже яко мудрости тезоименитая / тройственным богословским добродетелем равночисленныя породи. / Тыя с мудрыми девами зрит уневестившияся Жениху Богу Слову, / с нею и мы духовне в памяти их свеселимся, глаголюще: / Троицы поборницы, / Веро, Любве и Надеждо, / в вере, любви и надежде утверждайте нас.

Кондак

глас 1

Софии честныя священнейшия ветви/ Вера и Надежда и Любовь показавшеся,/ мудрость обуиша еллинскую благодатию,/ и пострадавше, и победоносицы явившеся,// венцем нетленным от всех Владыки Христа увязошася.

Величання

Величаем вас, святыя мученицы, Веро, Надеждо, Любы и Софие, и чтим святыя страдания ваша, яже за Христа претерпели есте.

Молитва

О святыя и достохвальныя мученицы Веро, Надеждо и Любы, и доблестных дщерей мудрая мати Софие, к вам ныне притецем со усердною молитвою. что бо паче возможет предстательствовати за ны пред Господем, аще не вера, надежда и любы, три сия краеугольныя добродетели, в нихже образ нареченныя, самою вещию тыя явисте! Умолите Господа, да в скорбех и напастех неизреченною благодатию Своею покрыет ны, спасет и сохранит, яко благ есть и Человеколюбец. Того славу, яко солнце незаходимое, ныне зряще светолепну, споспешествуйте нам во смиренных молениих наших, да простит Господь Бог грехи и беззакония наша, и да помилует нас, грешных и недостойных щедрот Его. Молите убо о нас, святыя мученицы, Господа нашего Иисуса Христа, Емуже славу возсылаем со Безначальным Его Отцем и Пресвятым и Благим и Животворящим Его Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

Просмотров: 7384

Залишити відповідь