Суд повернув УПЦ будівлю єпархіального управління у Вінниці

22 червня 2022 року Господарський суд Вінницької області виніс рішення на користь Української Православної Церкви за право власності на будівлю єпархіального управління у Вінниці. Про це повідомляє пресслужба Вінницької єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У 2018 році будівлею Вінницького єпархіального управління незаконно заволоділи представники «ПЦУ». Колишній митрополит Вінницький і Барський Симеон, розуміючи, що за участь у т. зв. об’єднавчому соборі, на якому була створена «ПЦУ», він буде усунений з посади правлячого архієрея, вирішив «подарувати» дане приміщення Преображенському кафедральному собору Вінниці. Як настоятель кафедрального собору він же й прийняв цей дарунок і таким чином перевів до новоствореної релігійної організації разом із собором й будівлю єпархіального управління. Втім юридичне оформлення договору пожертви нерухомого майна відбулося у день видачі указу про зняття митрополита Симеона з посади керуючого єпархією, а тому такі дії з його сторони були незаконними.

З 2019 року Вінницька єпархія УПЦ намагалася повернути собі цю будівлю, подаючи позови до різних інстанцій.

22 червня 2022 року Господарський суд Вінницької області підтвердив незаконність дій колишнього Вінницького митрополита.

«На рішення суду представники “ПЦУ” у Вінниці відреагували агресивно. На офіційному сайті “Вінницько-Барської єпархії ПЦУ” не змогли правильно написати назву нашої Церкви та обізвали “п’ятою колоною рф”. Така істерична реакція свідчить про бажання представників “ПЦУ” тиснути на суд, а також показує справжнє обличчя тих, хто лише прикривається вірою у своїй темних справах», – йдеться у повідомленні єпархіальної пресслужби.

Просмотров: 3480