Правлячий архієрей Черкаської єпархії відповів на звинувачення СБУ у суді

12 квітня 2023 року у Соснівському районному суді міста Черкаси митрополит Черкаський і Канівський Феодосій прокоментував ті звинувачення, які висовують йому працівники СБУ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Черкаської єпархії.

У своєму слові у суді митрополит Феодосій звернув увагу на те, що його звинувачують у тому, що на новому сайті Черкаської єпархії містилося посилання на сайт РПЦ.

Щодо цього владика заявив, що новий сайт Черкаської єпархії містив у собі посилання на цілу низку православних сайтів. Ці посилання сформувалися автоматично, спеціальних розпоряджень архієрей не давав. Коли ж він дізнався про те, що єпархіальний сайт має такі посилання, а це було ще до початку оголошення підозр та відкриття кримінальної справи проти нього, то цей недолік був усунутий.

За словами архієрея, “слідство або саме помиляється, або свідомо вводить в оману”.

“Чому говорю “свідомо”? Ось прокурор з певним сарказмом сказав про атаку на Українську Православну Церкву сьогодні. Атака є. І всі, хто дивиться телевізор, чудово це розуміють. І кримінальна справа проти мене – це лише ланка в цій атаці. Справа чисто політична і надумана, багато в чому сфальсифікована”, – сказав митрополит Феодосій.

На думку архієрея метою кримінальної справи, яка відкрита проти нього є знерухомлення керівництва Черкаської єпархії задля подальшої дестабілізації церковного життя на Черкащині та розпалення міжконфесійних конфліктів.

Також владика розповів, що працівники СБУ прослуховували його телефонні дзвінки та слухали ті речі, які стосуються таїнства Сповіді певних священників та вірян, що є порушенням прав цих людей.

Стосовно вигаданих звинувачень митрополита Феодосія у тому, що він хоче покинути Україну, він заявив:

“Якби я хотів виїхати зі своєї країни, в якій я народився, в якій я ходив у дитячий садок, навчався, яку я люблю – не пристосовано люблю, як багато хто зараз із професійних патріотів, а по-справжньому люблю – якби я хотів поїхати, то поїхав би давно. Моє становище єпископа, як капітана на кораблі віруючих людей, не дозволяє мені покинути корабель. Це не залежить від того, чи прив’язаний я майном, чи не прив’язаний. Капітан останнім залишає корабель.

Я маю всі підстави сьогодні просити політичного притулку в будь-якій країні світу. Але робити цього я, звичайно ж, не буду. Чому? Тому що я пастир і в мене є паства. Що вся паства має попросити політичного притулку? Разом зі священником та віруючими, десь в Америці, Польщі, Італії? Тому що відкрилися переслідування на Церкву? Звичайно ж ні.

Усі залишаться тут. І я залишуся зі своєю паствою. Навіть якщо мені загрожуватиме в’язниця, навіть якщо мені загрожуватиме термін від 5 до 8 років. Я все одно залишуся зі своєю паствою”.

Читайте також: Суд призначив правлячому архієрею Черкаської єпархії запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного браслета

Просмотров: 2635