Адвокат розповів, як долучитися до захисту своїх прав парафіянам Києво-Печерської Лаври, яким Заповідник обмежив доступ на територію Святині (+документи)

18 серпня 2023 року адвокат Києво-Печерської Лаври протоієрей Микита Чекман повідомив, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» нарешті надав копію Наказу «Про закриття території Нижньої лаври для відвідувачів», яким закрив з 11 серпня територію Нижньої лаври для відвідувачів на невизначений термін. Згодом і для студентів та викладачів Київських духовних шкіл. Правозахисник зазначив, що парафіяни Української Православної Церкви, яких обурюють протиправні дії Заповідника, можуть долучитися до захисту Святині у правовому полі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Причиною обмеження доступу вірянам УПЦ на території Лаври в Заповіднику назвали перешкоджання роботі Комісії з опечатування корпусів.

«В той час, як представники Заповідника, що входять до складу Комісії, та співробітники поліції чинять беззаконня на території Києво-Печерської Лаври, парафіяни Української Православної Церкви, яких обурюють протиправні дії, можуть долучитися до захисту Святині у правовому полі. З цією метою розроблено проекти процесуальних документів з інструкціями щодо їх подання (додаються):

  • повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до Печерського управління поліції ГУНП у м. Києві;
  • запит на отримання публічної інформації до Національного Заповідника «Києво-Печерська Лавра»;
  • позовна заява до Печерського районного суду м. Києва;
  • заява до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • заява до Державної служби України з етнополітики та свободи совісті», — розповів адвокат.

Протоієрей Микита Чекман написав, що рекомендується подати одну чи декілька заяв (на вибір).

«Впевнені, що бурхлива реакція громадян України та звернення до правоохоронних та правозахисних органів зможуть вплинути на ситуацію. У разі виникнення будь-яких запитань можете звертатися за телефоном (+380 96 467 98 00, адвокат Коцюба Алла Євгеніївна) або за електронною адресою ([email protected]). Після подання відповідних звернень просимо про це повідомити адвокатів Лаври за електронною адресою», — йдеться у повідомленні.

Водночас адміністрація Заповідника заборонила доступ на територію монастиря студентам, викладачам та іншим співробітникам Київської духовної академії і семінарії. Про це йдеться у листі в.о. гендиректора заповідника Максима Остапенка, адресованому Міністерству культури та інформаційної політики. Фотокопію листа опублікував Telegram-канал Lavra live.

«Заповідник та Духовна академія не мають договірних відносин щодо діяльності Духовної академії на території та у корпусах Нижньої лаври, а також щодо перебування там її студентів, викладачів і співробітників, – сказано у листі. – Враховуючи вищевикладене, заповідник не може надати дозвіл студентам, викладачам та співробітникам Духовної академії, оскільки вони вважаються відвідувачами, доступ яких відповідно до наказу Заповідника на територію Нижньої лаври закритий».

Просмотров: 749