В різних куточках України лунала молитва за жертв трагедії на ЧАЕС — фоторепортаж УПЦ

26 квітня увесь світ відзначив День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах. З моменту Чорнобильської катастрофи – найбільшої за всю історію ядерної енергетики у світі – минув 36 рік. В Українській Православній Церкві вшанували героїв-чорнобильців молитвою. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував репортаж з різних куточків України.

В 36 річницю аварії на Чорнобильській АЕС в Кривому Розі пройшли пам’ятні заходи, присвячені пам’яті подвигу як живих, так і спочилих героїв Чорнобиля.

Хрестовоздвиженський храм м. Кривого Рогу, що нині перебуває в стадії будівництва, є саме присвяченим пам’яті героїв-чорнобильців. Цього дня в стінах храму був звершений молебень за здоров’я всіх ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Помолитись зібрались чисельні парафіяни та учасники ліквідації аварії на атомній електростанції.

По закінченні богослужіння настоятель Хрествоздвиженсткого храму протоієрей Владислав Мокрушин звернувся до присутніх зі словом вдячності, привітавши богомольців з Пасхою Господнею. Після чого парафіяни храму на чолі з настоятелем прослідували до пам’ятника Героям Чорнобильцям, де поклали квіти, вшанувавши подвиг своїх співвітчизників.

Подібні заходи відбулись і в стінах інших храмах Криворіжжя.

Так настоятель Татіанівського храму протоієрей Антоній Бондар, в присутності героїв Чорнобиля та небайдужих криворіжців звершив молебень за здоров’я живих та панахиду за спочилих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Богослужіння цього дня в стінах храму святої мучениці Татіани проходять від початку заснування парафії. Настоятель та віряни свято шанують жертовний подвиг борців з наслідками техногенної катастрофи.

По закінченні богослужіння отець Антоній та присутні богомольці поклали квіти до пам’ятника на честь героїв Чорнобиля в Саксаганського районі міста.

26 квітня з благословення митрополита Уманського і Звенигородського Пантелеімона клірики Миколаївського кафедрального собору протоієрей Олександр Самотуга та протодиякон Віталій Островський взяли участь в урочистому покладанні квітів до пам’ятника загиблим чорнобильцям в Умані.

Також цього дня в усіх храмах Уманської єпархії було звершено панахиди за загиблими ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Братія Покровського чоловічого монастиря міста Харкова з благословення митрополита Харківського та Богодухівського Онуфрія звершили заупокійну літію біля пам’ятника Чорнобильцям у місті та поклали квіти на згадку про загиблих внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС.

В Черкаській єпархії вшанували пам’ять Героїв-ліквідаторів на Чорнобильській АЕС. За традицією відбулася низка жалобних заходів, які пройшли з благословення митрополита Черкаського і Канівського Феодосія.

Зранку на Божественній літургії підносились особливі молитви «о упокоении душ усопших рабов Божиих, от катастрофы Чернобыльския пострадавших»

А трохи згодом було звершене заупокійне богослужіння біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи, що встановлений у Соборному парку навпроти Архангело-Михайлівського кафедрального собору м. Черкаси, яке очолив благочинний Черкаського округу протоієрей Сергій Чумак в співслужінні міського духовенства.

На завершення, пам’ять Героїв-ліквідаторів ЧАЕС священнослужителі вшанували покладанням квітів до пам’ятника.

З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра в Київських духовних школах була відслужена заупокійна літія Пасхальним чином за загиблими внаслідок аварії.

Богослужіння звершили викладач архімандрит Пантелеімон (Мельник) та старший помічник проректора з виховної роботи архімандрит Володимир (Ціпіньо).

Митрополит Сєвєродонецький та Старобільський Никодим очолив Божественну літургію у підвальному приміщенні Христо-Різдвяного кафедрального собору м. Сєвєродонецька, у співслужінні єпископа Новопсковського Іринарха, за якою були піднесені заупокійні молитви за загиблих ліквідаторів Чорнобильської АЕС.

У вівторок Світлої седмиці  митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив Божественну літургію в Миколаївському Крупицькому жіночому монастирі на Чернігівщині, під час якої були піднесені заупокійні молитви за жертвами трагедії на Чорнобильській АЕС, з часу якої сьогодні минуло 36 років.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

 

Просмотров: 371