В Українській Православній Церкві вшанували пам’ять воїнів-афганців

15 лютого, у 27-му річницю виведення військ з Афганістану, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, у всіх храмах і монастирях УПЦ було звершено панахиди за загиблими та померлими учасниками бойових дій на території інших держав.

Як повідомляв Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, цього дня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив заупокійну літію біля меморіалу воїнам-афганцям у Києві.

Представники духовенства різних єпархій Української Православної Церкви взяли участь у заходах, присвячених річниці виведення військ з Афганістану.

Напередодні, 14 лютого, у Свято-Успенському храмі м. Березань священнослужителі Бориспільській єпархії звершили заупокійну літію за воїнами-інтернаціоналістами. За богослужінням молилися заступник Березанського міського голови Хруль Р. М., члени Березанської афганської спілки та парафіяни.

15 лютого заупокійна літія за загиблими воїнами-інтернаціоналістами відбулася в Свято-Варваринському храмі Первомайська. За Богослужінням молилися секретар Первомайської міської ради Сабліна Н.В., заступник міського голови з гуманітарних питань Товста Н.П., заступник міського голови з соціальної роботи Колесніченко О.А., духовенство міста, глава Первомайської організації ветеранів Афганістану Йонга В.З., воїни-інтернаціоналісти району, керівники підприємств, жителі міста, учні загальноосвітніх шкіл, представники засобів масової інформації. Після закінчення Богослужіння в сквері воїнів-інтернаціоналістів відбувся урочистий мітинг-реквієм. До пам’ятника афганцям були покладені квіти.

Вікарний єпископ Волинської єпархії, єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл та священнослужителі єпархії помолилися біля пам’ятного знака воїнам-афганцям, загиблих у різних війнах на територіях інших держав, який встановлено на луцькому меморіалі пам’яті. До пам’ятного знаку священики поклали вінок і квіти від Волинської єпархії УПЦ.

В Запорізькій єпархії 15 лютого в храмі Різдва Пресвятої Богородиці міста Кам’янка-Дніпровська було звершено заупокійне поминання воїнів, які не повернулися з Афганської землі. Після панахиди було виголошено многоліття нині живим воїнам-афганцям, їх рідним і близьким.

Благочинний церков Веселовського округу Запорізької єпархії протоієрей Олександр Мурашко взяв участь у пам’ятному мітингу в смт. Веселе, де разом з ветеранами-афганцями та присутніми помолився за упокій воїнів, які загинули на цій війні.

На Миколаївщині в Свято-Микольській соборній церкві молитовно вшанували пам’ять учасників афганської війни 12 лютого. З благословення митрополита Питирима благочинний Миколаївського міського округу архімандрит Варнава (Гладун) в співслужінні духовенства міста звершив панахиду за упокій загиблих.

Духовенство Георгіївського кафедрального собору міста Могилева-Подільського на чолі з керуючим єпархією митрополитом Агапітом, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія та за виявленим бажанням громадської організації воїнів-афганців, звершило заупокійну літію, під час якої присутні помолилися за упокій душ загиблих і померлих.

В Одесі у храмі святителя Луки та мучениці Валентини, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, клірик єпархії, настоятель протоієрей Іоанн Полещук відслужив панахиду за загиблими воїнами в цій війні і взяв участь в покладанні квітів до пам’ятника воїнів-інтернаціоналістів.

Архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим очолив літію за загиблими воїнами в Афганістані на меморіалі біля Свято-Георгіївської каплиці, що на території Христо-Різдвяного кафедрального собору. Тут проходив урочистий мітинг з нагоди річниці виведення військ з Афганістану, у якому взяли участь керівник Луганської обласної ВГА Г. Б. Тука, його перший заступник Є. М. Пушко-Цибуляк, заступник міського голови Сєвєродонецька С. Ф. Терешин.

У Харкові біля храму ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» в сквері Воїнів-інтернаціоналістів відбулася церемонія покладання квітів до стели на честь українських військових, які загинули в інших частинах світу. Настоятель храму протоієрей Олександр Заїка звершив заупокійне богослужіння і взяв участь в церемонії.

Пам’ять загиблих українських воїнів вшанували херсонські священнослужителі. В парку Слави біля пам’ятника афганцям представники влади, громадських організацій і жителі Херсона відзначали День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, в заході взяли участь священнослужителі Херсонської єпархії, які звершили заупокійну літію за всіма загиблими українськими воїнами.

Просмотров: 707