У дні Різдвяних святок в трьох лаврах Української Православної Церкви відбулися фестивалі колядок і щедрівок (фото, відео)

У Свято-Успенській Почаївській Лаврі вечір колядок провели 9 січня, в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі — 10 січня, а у Свято-Успенській Святогірській Лаврі — 12 січня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби обителей.

У нашому народі з давніх часів  склалася традиція у світлі дні Різдвяних свят славити народження Спасителя святковими піснеспівами — колядками і щедрівками, як їх іноді ще називають, «богослов’ям в музиці та словах». Починаючи з вечора 6 січня і протягом усіх святок ходять колядники від хати до хати з «віфлеємською зіркою», славлячи народження  Божественного Младенця, бажаючи всім щастя та здоров’я, миру та радості.

9 січня 2017 року у Свято-Преображенському соборі Почаївської Лаври сім пісенних колективів з усієї України взяли участь у традиційному щорічному фестивалі Різдвяних колядок.

Хори з Мелітополя (Запорізька область), із Києва, Тернополя, Луцька, Кременця, Радивилова та Почаєва прославляли народження Богонемовляти. Прозвучали піснеспіви у виконанні верхнього лаврського і братських хорів.

В цьому році  на вечір колядок приїхали митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та єпископ Шумський Серафім, ректор духовної школи, які разом з намісником Лаври митрополитом Почаївським Володимиром відслужили велику вечірню.

Після богослужіння протягом кількох  годин продовжувалося різдвяне пісенне свято.

Після закінчення співу останньої колядки зі словом до пастви звернувся намісник Почаївської обителі митрополит Володимир. Він подякував усім хоровим колективам та тим, хто прийшов та приїхав розділити цю радість. Побажав миру, здоров’я, наснаги та невичерпної радості Різдва.

За словами присутніх на святі паломників, колядки створюють особливо святкову атмосферу, а цей особливий настрій ще довго зберігатиметься в душі кожного з них.

Наступного дня, 10 січня, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбувся VI Всеукраїнський фестиваль колядок і щедрівок «Різдвяний передзвін».

У концертній програмі взяли участь: хор храму ікони Божої Матері «Живоносне джерело», хорова капела «Дзвіночок» Київського палацу дітей та юнацтва, муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького, фольклорна група «Мокоші» Вінницького державного інституту музики, хорова капела Національної академії наук України «Золоті ворота», академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського м. Чернігів.

Фестиваль пройшов під патронатом митрополита Вишгородського та Чорнобильського Павла, намісника Києво-Печерської Лаври, а також керівника інформаційного відділу обителі архімандрита Іларіона.

Під час концерту відбувся збір пожертв на лікування дітей з онкологічними захворюваннями.

Архімандрит Іларіон нагадав історію проведення фестивалю та привітав керівника Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомира Павловича Михайлину і всіх присутніх словами «Христос раждается, славите: Христос с небес, срящите….»

«Христос Спаситель народжується в наш грішний світ, щоб кожній людині вказати шлях до примирення з Богом», — сказав отець Іларіон, — «і завдяки славленню Христа у святі дні великого радісного свята Різдва Христового ми переносимося в ту саму ніч, коли «…Слово стало плоттю…» (Ін. 1:14). Разом з ангелами в своїх серцях ми співаємо Христу: «Слава у вишніх Богові…».

12 січня, у день пам’яті святителя Макарія, митрополита Московського, після закінчення Божественної літургії у Свято-Успенському соборі Святогірської Лаври, намісник обителі митрополит Арсеній благословив відкриття чергового фестивалю колядок.

Перша частина Різдвяного фестивалю колядок проходила в самому Успенському соборі, по закінченню богослужіння, яке очолив митрополит Святогірський Арсеній у співслужінні єпископа Інокентія і лаврського духовенства.

Про фестиваль колядок митрополит Арсеній сказав так: «Якщо любов є, вона проявляється у всьому — і до Бога, і до людства, і до Батьківщини, і до наших святинь народних, і до богослужінь, і до наших народних традицій, заради яких ми сьогодні, зібралися. Сьогодні в цьому храмі будуть колядувати 20 хорів. Адже наша Вітчизна — це не лише храми, не тільки тропарі, стихири і богослужіння. Наша Вітчизна — це і народні традиції, добрі, моральні. Це і колядки, це наші вишивані сорочки, це краса наших рушників, це любов наших матерів, які розповідали нам казки з дитинства у колисці, посмішкою тихої материнської без слів говорячи про ту зворушливу любов до нас. … Ворог через заздрість свою намагається посіяти розбрат, ненависть, злість, і доходить до крайності, до вбивства тих, хто піддається його впливу. Але ми повинні пам’ятати: будь-яка війна закінчується миром, а значить, мир цінніший, аніж війна.

…Ми сьогодні зібралися у множині. З’їхалися сьогодні і з Харкова, з Дергачів, Слов’янська, з інших навколишніх міст і сіл — Долини, Богородичне, з’їхалися з усіх усюд, щоб зібратися однією сім’єю, разом поколядувати».

Фестиваль розпочався зі співу колядок братією Святогірської обителі — спершу правим, а потім лівим клиросами. Далі присутніх порадували своїми виступами матінки лаврського скиту «Всіх скорботних Радість» з села Богородичне, парафіяни Долинського храму святого Георгія Побідоносця, вихованці недільної школи села Богородичне та школи села Долини, діти-біженці, які проживають в готельному корпусі обителі, діти недільної школи Покровського храму м. Харкова. Свої таланти проявили півчі хору співробітників лаврського тепличного господарства, хор Свято-Іоанівська скиту з села Адамівка, вокальне тріо театру народної музики України «Обереги» м. Харкова, вихованці Лісової школи Святогорська, вищий коледж мистецтв Харкова «Слобожаночка», викладачі та вихованці музичної школи Святогорська, творчий колектив «Яворина», вокальний ансамбль Дергачівського районного Будинку культури Харківської обл. «Зоряночка», фольклорний ансамбль «Лада» Харківської Державної Академії Культури, ансамбль Слов’янська «Коляда». Низку святкових виступів закінчив невеликий хор священиків з матерями із міста Харкова.

Закінчилася перша частина Різдвяного фестивалю колядок соборним співом відомого колядного пісні «Добрий вечір тобі, пане господарю!», після чого було оголошено невелику перерву на обідню трапезу. Друга частина Різдвяного фестивалю колядок проходила в актовому залі Святогірської Лаври, де святковий різдвяний концерт продовжився виступом творчих колективів.

Просмотров: 1625

Залишити відповідь