В УПЦ діють лише ті рішення керівних органів РПЦ, у прийнятті яких беруть участь українські архієреї

Про це заявив голова Інформаційно-просвітницького відділ УПЦ архієпископ Ірпінський Климент під час конференції, присвяченої підсумкам Архієрейського Собору РПЦ, що відбувся цими днями в Москві.

«Я хотів би наголосити, що в Статуті РПЦ залишилися пункти про обов’язковість для УПЦ лише тих документів, в прийнятті яких беруть участь її архієреї, – підкреслив спікер. – Тобто рішення, які приймаються на Соборі РПЦ, мають бути узгоджені з архієреями УПЦ».

Як учасник Собору, про який йде мова, архієпископ Климент додав, що на Соборі була очевидною повна підтримка всіх ініціатив УПЦ з боку присутнього єпископату з понад 20 країн світу.

Також архієрей пояснив, що благословення Патріархом тих чи інших рішень Соборних органів УПЦ не є аналогом світського права вето.

На підтвердження цьому, владика Климент навів приклад самостійного обрання Предстоятеля Української Православної Церкви. «Це було абсолютно самостійне рішення архієреїв, в якому не брав участі жоден з архієреїв не лише РПЦ, але й будь-якої іншої Помісної Церкви, – сказав спікер. – І Святійший Патріарх лише надав благословення на те рішення, яке було шляхом виборів здійснене архієреями УПЦ».

Просмотров: 461

Залишити відповідь