У Запорізькій єпархії на місці пікету за «томос» побували представники ОБСЄ (оновлено)

20 листопада 2018 року в управлінні Запорізької єпархії з благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки відбулася зустріч завідувача єпархіальної канцелярією протоієрея Генадія Єліна з представниками Моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Від спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (Організації з безпеки і співпраці в Європі) в Україні участь у заході взяли спостерігачі – Дарлін Джексон, Михайло Панов, а також їх помічник – Анастасія Тарасова.

У ході діалогу протоієрей Геннадій Єлін поінформував гостей про протестну акцію, організовану далеко не церковними активістами-прихильниками створення «Єдиної помісної Української Церкви» під стінами управління Запорізької єпархії УПЦ, яка відбулася 19 листопада і носила відверто провокаційний характер. Свою розповідь священнослужитель проілюстрував фото і відеоматеріалами. Також о. Геннадій розповів представникам ОБСЄ про те, що в цей же день правлячий архієрей Запорізької єпархії митрополит Лука був викликаний в СБУ для проведення бесіди.

На завершення зустрічі отець Геннадій запросив спостерігачів ОБСЄ взяти участь у меморіальних заходах в пам’ять про жертви Голодомору в Україні, запланованих в єпархії на 24 листопада.

“У минулому році ми зіткнулися з провокаціями і спробами зірвати захід. На сьогоднішній день у нас немає офіційно підтверджених даних, однак, є всі підстави вважати, що подібні агресивні дії можуть повторитися. Тому запрошуємо вас бути присутнім на цьому заході і промоніторити ситуацію”, – підсумував священнослужитель.

Нагадаємо, 19 листопада невелика група провокаторів із плакатами про «томос» зібралися поблизу управління. Після завершення своєї «акції» вони залишили плакати на огорожі будівлі. Цього ж дня керуючий єпархією митрополит Лука був викликаний на «розмову» до СБУ. Коментуючи зустріч владика повідомив, що був на ній у присутності свого адвоката. «Бесіда була дуже коректною», — зазначив він.

Пікети та незаконні дії біля єпархіальних управлінь та резиденцій єпископів УПЦ пройшли у ряді єпархій. Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов  прокоментував 20 листопада, що таким чином на єпископів УПЦ чиниться тиск, аби примусити до участі в «об’єднавчому соборі».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1038

1 коментар

  1. Возникает вопрос к правоохранителям, насколько эти пикеты вообще законы? Есть ли у протестующих разрешение на поведения пикета и согласовано ли оно с соответствующими госорганами. Если нет, то почему никто не задержан и не допрошен из этих ” протестующих”. Где правоохранители, куда делись и, куда они смотрят!?

Залишити відповідь