Ексклюзивне інтерв’ю митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта про дії СБУ щодо нього (+відео)

Як стало відомо, 14 грудня 2018 року, зранку, до митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта, який цього часу перебував на Буковині, з’явився співробітник Служби безпеки України та запропонував терміново їхати до Києва. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на Facebook-сторінку народного депутата Андрія Деркача, який допоміг у цій ситуації архієрею УПЦ.

За словами митрополита Агапіта, як пояснив працівник СБУ, який представився Дмитром, поїхати до Києва потрібно було, нібито, «для розмови з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном».

«Я задзвонив митрополиту Симеону, він підтвердив, що хоче поговорити. Тоді ми разом із людиною з СБУ приїхали до Києва. Але можливості переговорити з митрополитом Симеоном в мене не було», — розповів владика.

Зокрема, у столиці архієрея УПЦ зустрічав другий співробітник СБУ Дмитро Горбенко. Його поселили в готелі і запропонували пройти на зустріч із керівництвом СБУ.

Представители Службы безопасности Украины свозят священников УПЦ в Киев на разговор с руководством СБУ!

Представители Службы безопасности Украины свозят священников УПЦ в Киев на разговор с руководством СБУ! Сегодня мой друг, митропролит Могилев-Подольский и Шаргородский Агапит проводил службу на Буковине в селе. К нему подошли люди из Службы безопасности и предложили проследовать с ними в Киев для разговора с митрополитом Симеоном. Священника сопровождал сотрудник СБУ, представившийся Дмитрием. Он и предложил проследовать на встречу с руководством СБУ. Второй сотрудник – Дмитрий Горбенко встречал митрополита в Киеве.Но мы вместе с коллегами народными депутатами укрыли Агапита в Киево-Печерской Лавре после попыток сотрудников СБУ заставить митрополита принять участие в так называемом собореЧто касается давления на представителей УПЦ, мы об этом говорили на протяжении последних 3 месяцев. Наиболее ситуация обострилась за последний месяц. 22 народных депутата подписали заявление в полицию, было зарегистрировано уголовное производство.События: происходящие сегодня с митрополитом Агапетом и другими митрополитами с которыми у нас на сегодняшний день нету связи говорят об одном: власть пошла на зачистку тех верующих, кто не согласился участвовать в действе под названием «Объединительный Собор».То, что власть во творит сегодня с церковью является подтверждением ее попыток привнести раскол в православие.В итоге: этот собор лишь объединит православных в их борьбе с насилием и гонением А те, кто сегодня совершает бесчинство: уже завтра станут пылью в истории.

Gepostet von Андрей Деркач am Freitag, 14. Dezember 2018

Митрополиту Агапіту вдалося зв’язатися з народним депутатом України Андрієм Деркачом, який разом із депутатом Вадимом Новинським допомогли йому уникнути подальшого тиску СБУ і привезли до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

«Ми вирішили поїхати до Києво-Печерської Лаври, щоб зустрітися з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм та розповісти про ситуацію… Дорогою я давав інтерв’ю і говорив, що я на собор об’єднавчий не збираюся, оскільки на це є благословення Предстоятеля нашої Церкви, і наша Церква не бере участі в цьому соборі», — сказав владика.

На думку Вадима Новинського, «СБУ проводить незаконну діяльність, шляхом погроз, допитів, кримінальних проваджень із тією метою, що змусити архієреїв УПЦ взяти участь у соборі».

Як підкреслив Андрій Деркач, «те, що відбулося з митрополитом Агапітом, зайве підтвердження того, як працює діюча влада щодо тиску». За його словами, у складній ситуації також знаходяться й інші митрополити УПЦ, яких так само можуть привезти до Києва, щоб змусити взяти участь 15 грудня в об’єднавочму соборі.

Депутат звернувся до працівників СБУ із закликом «припинити протиправні дії» проти Української Православної Церкви та її єпископів.

Нагадаємо, що на єпископів і священиків Української Православної Церкви здійснюється тиск з усіх боків — і з боку СБУ, яка проводить масові допити священнослужителів УПЦ, і з боку державної влади, які вручають повістки до СБУ та власноруч передають листи від Патріарха Варфоломія архієреям, щоб змусити їх до участі в «об’єднавчому соборі».

Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, коментуючи ситуацію, що склалася навколо томосу, неодноразово підкреслював, що цей тиск на УПЦ взагалі та на єпископів і священиків зокрема чиниться якраз саме з тією метою, щоб змусити архієреїв взяти участь у так званому «об’єднавчому соборі».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3944

1 коментар

  1. Если СБУ так нагло “действует”, то можно только представить, какую Церковь хочет “создать” государство (… вы молитесь своим богам и ваши боги все прощают вам…). Полный контроль и подчинение только государству, и ни какой самодеятельности.

Залишити відповідь