Вперше з моменту незалежності України закрито для віруючих древній храм у Хотині, який парафія УПЦ відновила з руїн

Вперше після розпаду СРСР зачинено для віруючих храм в ім’я св. блгв. князя Олександра Невського в м. Хотин Чернівецької області — пам’ятку архітектури ХІІІ – ХІХ ст. Під тиском представників «Правого сектору», які вимагають передати «ПЦУ» церкву, що парафія УПЦ своїм коштом і трудом відновила з руїн та перетворила на перлину Хотинщини, Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» не продовжив строк договору користування храмом з УПЦ, а на двері повісив амбарний замок. Про це повідомила прес-службу Чернівецько-Буковинської єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Цим храмом вже понад 30 років користується Українська Православна Церква. Однак, як відзначено, директор Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» Буйновська Єлизавета Валентинівна, на вимогу п’ятьох представників «Правого сектору» з Чернівців, зачинила для віруючих Української Православної Церкви храм в ім’я святого Олександра Невського, що розташовано на території фортеці, та не продовжує строк договору з УПЦ.

«Цей храм парафіяни 30 років (з 1990 року) поступово своїм коштом та трудом підняли з руїн і перетворили на перлину Хотинщини. …Головне, що парафія на чолі зі священиком Павлом, мешканці Хотина, будуть захищати свою святиню. Не забуваймо слова святого Олександра Невського: “Не в силі Бог, а в Правді”», — наголосили в єпархії.

Як пояснили в ГС «Миряни», раніше вони звернулись до адміністрації Державного заповідника «Хотинська фортеця» з офіційною письмовою вимогою продовжити термін договору про безоплатне користування храмом Українською Православною Церквою.

Наразі ГС «Миряни» та віруючі Хотина чекають на відповідь директора заповідника.

«Ми звернулись ще до міністра культури та інформаційної політики, в управлінні якого перебуває історико-архітектурний заклад, аби міністерство вжило заходів щодо сприяння укладенню заповідником договору користування храмом саме з УПЦ», — зазначено у повідомленні.

 

 

 

Просмотров: 4869