Заява ВЗЦЗ УПЦ з приводу деяких висловлювань омбудсмана Дмитра Лубінця стосовно Української Православної Церкви

23 березня 2023 року у Секретаріаті Омбудсмана була проведена зустріч Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини пана Дмитра Лубінця із постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун та головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер. Як повідомляє офіційний сайт відомства, під час зустрічі пан Дмитро Лубінець серед іншого заявив, що «УПЦ московського патріархату належить РФ, підтримує війну, окупацію українських земель». Вважаємо, що такі висловлювання Омбудсмена, стосовно Української Православної Церкви є неправдивими, дискримінаційними та не відповідають дійсності.

У зв’язку з цим ВЗЦЗ УПЦ заявили, що “Українська Православна Церква, яку свідомо і маніпулятивно омбудсмен називає московською, не належить до росії. Центр управління Української Православної Церкви знаходиться в м. Києві і зареєстрований відповідно до українського законодавства, а засновником є Собор УПЦ. Всі органи управління УПЦ знаходяться в м. Києві, та здійснюють свою діяльність під керівництвом Предстоятеля УПЦ.

УПЦ ніколи не підтримувала «….війну, окупацію українських земель». Загальновідомо, що 24 лютого 2022р., в перший день російського повномасштабного вторгнення Українська Православна Церква устами Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія засудила війну. З того часу було багато відповідних заяв Священного Синоду, архієреїв, духовенства та вірних. Серед них, зокрема, слід зазначити заяву Священного Синоду УПЦ від 12 травня 2022 року, в якій серед іншого зазначено: «Вже майже три місяці Український народ мужньо борониться від військового нападу Російської Федерації, яка вторглася на територію нашої суверенної і незалежної Держави… Українська Православна Церква одразу засудила військову агресію Російської Федерації проти України і наполегливо наголосила, що війна — це великий гріх». 27 травня 2022 року відбувся Собор УПЦ, Постановою якого було повторене засудження війни. З того часу позиція УПЦ не змінилася.

Якщо пан Дмитро Лубінець мав на увазі окремі випадки можливих незаконних дій представників УПЦ, що висвітлюються ЗМІ, як підтримка «війни та окупації українських земель», то такі дії потребують належного розслідування. Водночас звертаємо увагу, що кількість кримінальних проваджень за аналогічні незаконні дії щодо держслужбовців, правоохоронців є набагато більшою, ніж до представників УПЦ.

В той самий час наголошуємо, що окремі випадки, які бувають серед представників УПЦ, є приватною думкою і в ніякому разі не є офіційною позицією Церкви.

У зв’язку із цим закликаємо пана Дмитра Лубінця виступити зі спростуванням своїх неправдивих тверджень на адресу Української Православної Церкви, а також повідомити про це представників ООН – координаторку системи ООН в Україні Деніз Браун та голову Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільду Богнер, в рамках зустрічі з якими він надав їм неправдиву інформацію як представник чинної влади”.

Просмотров: 1114