Правозахисник пояснив, чому дії Заповідника у Києво-Печерській Лаврі є незаконними

У Нижній Лаврі здійснюється виселення людей без рішення суду, яке набрало законної сили. Про це заявив адвокат Києво-Печерської Лаври протоієрей Микита Чекман, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на телеграм-канал правозахисника.

За словами адвоката, навіть у разі виселення Монастиря як юридичної особи Заповідник та поліція не мають права виселяти фізичних осіб (монахів, послушників, паломників, семінаристів, тощо), які проживають в приміщеннях Монастиря, без окремого рішення суду по кожній людині.

“Таке протиправне виселення є злочинами, передбаченими ст. 356, 365 Кримінального кодексу України”, – зауважив юрист.

Окрім того, правозахисник зазначив, що “усі віруючі, яких протиправно не допускають на територію Лаври, мають право звертатися до правоохоронних органів із заявами та до Суду для оскарження дій Заповідника з метою захисту своїх прав”.

Для цього необхідно:

– Фіксувати на камеру недопущення до Лаври;

– Вимагати від працівників поліції представитись та предʼявити службове посвідчення і зафіксувати дані за допомогою технічних засобів (відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України про Національну поліцію, звертаючись до особи або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук);

– Вимагати від працівників поліції пояснень з приводу недопущення до Лаври;

– Відразу телефонувати на спецлінію «102» та повідомити про протиправні дії;

– Направити до Заповідника Запит на публічну інформацію із вимогою офіційно повідомити причини обмеження доступу до Києво-Печерської Лаври.

Протоієрей Микита Чекман також додав, що адвокатами Монастиря буде оприлюднено проєкти Запиту, Заяв про вчинення кримінального правопорушення та Позовної заяви із інструкціями щодо її подачі до суду тощо.

Просмотров: 2554