Міністерство культури збирається провести експертизу мощей Києво-Печерських преподобних — директор заповідника

Перевірити святині на автентичність працівники Мінкульту разом з фахівцями різних галузей збираються найближчим часом. Про це у своєму інтерв’ю виданню «Телеграф» заявив директор Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» Максим Остапенко, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Максим Остапенко повідомив журналістам про наявність «суспільного запиту» на експертизу мощей преподобних отців Києво-Печерських. Традиційно свої твердження він не обґрунтував посиланням на жодне джерело, яке б досліджувало такий суспільний запит. Чиновник заявив: «Міністерство культури разом з фахівцями різних галузей проведе експертизу, перевірить ці святині на автентичність. Ми хочемо, щоб потім не було до нас жодних звинувачень, що ми зберігаємо не ті святині або що святині вкрадено». Він додав: «Думаю, що при правильній організації це можна зробити за пів року. Сучасні методи це дозволяють. Звісно, це непросто. Потрібно буде долучати монахів, які зберігають і вшановують ці святині і які мають право здійснювати маніпуляції з мощами».

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України 5 жовтня вже відібрало у чернігівських вірян мощі трьох святих — святителя Феодосія, святителя Філарета та преподобного Лаврентія Чернігівських. Ці реліквії знаходилися у Чернігівському Свято-Троїцькому кафедральному соборі, який представники міністерства без належної документації та за підтримки поліції опломбували. Наразі відсутня інформація, чи перебувають і надалі святині у Свято-Троїцькому соборі, як невідомо і про те, чи не були вони пошкоджені працівниками Мінкульту під час несподіваного захоплення собору і в подальший час. Жодних документів про інвентаризацію мощей святителя Філарета та преподобного Лаврентія у Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» немає, тож ці святині були банально викрадені співробітниками заповідника у Чернігівської єпархії УПЦ.

Щодо мощей з Києво-Печерської Лаври, то скандалу навколо них додала стаття у виданні румунської патріархії «Basilica» під назвою «Україна готова запропонувати румунам мощі святої Феодори в обмін на залишки національних героїв». У статті мова йде про досі не афішовані вітчизняними ЗМІ домовленості між урядами Румунії та України від 18 жовтня про пошук мощей святої Феодори Сихловської, які, як припускають румунські дослідники, можуть бути у Києво-Печерській Лаврі, для обміну їх на залишки гетьманів Пилипа Орлика та Івана Мазепи, похованих на території Румунії. Інформація про підготовку Кабінетом Міністрів України можливого вивезення з Лаври мощей на обмін викликала чимале занепокоєння у віруючих українців, тим паче, що Мінкульт досі не розголошує деталі цього передостаннього пункту міжурядових домовленостей.

Просмотров: 2056