У Відділі зовнішніх церковних зв’язків УПЦ прокоментували заяву представників делегації ВРЦіРО у Вашингтоні про збереження високого рівня релігійної свободи в Україні

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ з приводу окремих заяв представників делегації ВРЦіРО у Вашингтоні (США).

31 жовтня 2023 року на офіційному сайті ВРЦіРО з’явилось повідомлення про те, що учасники делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій під час недавньої поїздки до США і зустрічей з американськими журналістами, експертами провідних дослідницьких центрів та сенатором США, які відбулися у Вашингтоні 31 жовтня 2023 року, заявили, що «незважаючи на воєнний стан, в Україні зберігається високій рівень релігійної свободи та жодна церква не була заборонена».

У зв’язку із тим, що 19 жовтня 2023 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №8371, який направлений на заборону і порушення права на свободу віросповідання релігійних громад та віруючих Української Православної Церкви – найбільшого релігійного об’єднання в Україні, заявлений «високий рівень релігійної свободи» може бути втрачено.

Окрім цього, звертаємо увагу, що деякі заяви, які були оприлюднені окремими представниками ВРЦіРО, не можна вважати позицією ВРЦіРО, адже вони не були предметом розгляду та не ухвалювались на її засіданнях, де рішення приймаються консенсусом. Тому такі заяви слід розцінювати як особисту позицію деяких представників делегації ВРЦіРО.

Також вважаємо, що в світлі прийняття в першому читанні законопроекту №8371 є неправильним говорити про наявність чи відсутність порушень релігійної свободи стосовно окремої взятої конфесії, в нашому випадку — Української Православної Церкви, без безпосередньої присутності представників Української Православної Церкви, які з якихось причин не були включені до складу делегації, хоча подавали кандидатуру представника.

З огляду на це, наголошуємо, що:

1) деякі заяви, які прозвучали у Вашингтоні, не можна вважати позицією ВРЦіРО, а лише особистою позицією окремих її членів – тобто окремих релігійних діячів.

2) неправильним є також говорити про Українську Православну Церкву без присутності представників самої Церкви. Як держава Україна вимагає, щоб на міжнародному рівні політики не вирішували її долі та не вели дискусії щодо її становища без неї самої, так само і наша Церква закликає не говорити про неї без присутності офіційних представників від УПЦ.

Просмотров: 1347