АФОН. Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію та хіротонію у Дохіарському монастирі

6 листопада, у День пам’яті ікони Божої Матері «Усіх скорботних радість», Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Дохіарському монастирі на Афоні на честь святих архангелів Михаїла і Гавриїла. Після богослужіння Його Блаженство відвідав Свято-Успенський Іверський монастир Святої Гори.

Наступного дня, у Димитріївську батьківську суботу, Блаженніший владика у співслужінні єпископа Конотопського і Глухівського Романа, єпископа Хотинського Євсевія, намісника обителі архімандрита Григорія та братії, а також священиків УПЦ очолив Божественну літургію в Дохіарському монастирі.

Ікона Божої Матері "Скоропослушниця"
Ікона Божої Матері “Скоропослушниця”

Дохіар є одним з найдавніших монастирів на Святій Горі. Перші згадки про нього датуються Х сторіччям. Заснував цю обитель преподобний Єфимій, дохіар (економ) Лаври преподобного Афанасія. Дохіарський монастир відомий своєю чудотворною іконою «Скоропослушниця».

Під час богослужіння була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За Літургією Предстоятель УПЦ звершив дияконську хіротонію над насельником обителі.

Звертаючись до Його Блаженства, ігумен Дохіарського монастиря подякував за візит та звершену хіротонію. «Покровитель Києва та священного монастиря Дохіара привів вас сюди предстоятельствувати на Літургії та священнодії», – сказав отець Григорій. Його Високопреподобіє запевнив Блаженнішого Митрополита Онуфрія у своїх постійних молитвах за Предстоятеля Української Православної Церкви та мир в Україні. «Вірю, що ви маєте предстательство у Бога, маєте благодать від Бога. Тому, що Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать. Вірю, що смиренний шлях вашого життя збере всю силу Святого Духу».

В свою чергу, Його Блаженство подякував ігумену Дохіарського монастиря: «Для мене велика честь звершити хіротонію в цій святій обителі. Це стало ще однією ланкою, що пов’язала мене, грішного, з цими святими людьми, котрі мешкають тут». Відзначаючи духовне багатство обителів Святої Гори, Предстоятель сказав: «Я завжди з радістю поспішаю на Святу Гору Афон, щоб побачити тут святих людей і добрий приклад того справжнього смирення, яке любить Господь. Смирення полягає не тільки в низькому преклонінні голови, але й в мужньому несінні з терпінням та вдячністю Богові свого життєвого хреста. А саме тут, на Святій Горі, я бачу багато прикладів як іноки, перемагаючи «єства устави», служать Богу вдень і вночі».

Фото та матеріали Інформаційного інтернет-порталу “Православіє в Україні”

Просмотров: 1898