У духовних школах УПЦ розпочався новий навчальний рік

З нагоди початку навчального року в начальних закладах вібулися урочисті богослужіння та урочисті акти, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

1 вересня 2016 року, за традицією перед початком навчального року у храмі-музеї на честь святого апостола Андрія Первозванного в Одеській духовній семінарії був звершений акафісний спів. За богослужінням молилися всі студенти духовної школи.

_73O7699-24Того ж дня, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, єпископ Южненський Діодор у співслужінні ректора ОДС архімандрита Серафима, викладачів та вихованців у священному сані звершив молебень перед початком нового навчального року в соборі на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело».

Після богослужіння в актовій залі Одеської духовної семінарії відбувся урочистий акт з нагоди свята. Під час урочистого заходу зачитано вітальне слово правлячого архієрея Одеської єпархії митрополита Агафангела. Також викладачів і студентів привітав владика Діодор, який передав усім благословення Його Високопреосвященства на початок нового навчального року.

З нагоди початку навчального року в Харківській духовній семінарії, у Покровському храмі Свято-Покровського монастиря Харкова була звершена святкова Божественна літургія. З благословення ректора духовної школи митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія, її очолив проректор ХДС протоієрей Валентин Ковальчук.

Після закінчення Літургії духовенство звершило молебень святому апостолу і євангелісту Іоанну Богослову з молитвою на початок нового навчального року. Пізніше у залі зборів архієрейської резиденції відбувся урочистий акт, який очолив ректор Харківській духовній семінарії митрополит Онуфрій. Його Високопреосвященство привітав викладачів та вихованців духовної семінарії з початком навчального року.

Проректор з навчальної частини протоієрей Петро Козачков зачитав вітальне слово голови Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископа Ірпінського Климента, після чого були оголошені результати вступної кампанії.

У Сумській духовній семінарії новий навчальний рік розпочався з Літургії, яку звершив проректор з навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко). Під час богослужіння всі вихованці духовної школи причастились Святих Христових Таїн. Потім відбувся водосвятний молебень, після якого духовенство окропило святою водою навчальні аудиторії та житлові кімнати вихованців.

Цього ж дня ректор СДС архієпископ Сумський та Охтирський Євлогій звершив молебень перед початком навчання. Його Високопреосвященству співслужили викладачі та студенти у священному сані. Опісля в стінах духовної школи відбувся урочистий акт.

У своєму слові архієрей привітав усіх з початком навчального року, а також звернувся до вихованців зі словом настанови та роздав у благословення кожному Псалтир.

У Почаївській духовній семінарії Божественну літургію та молебень перед початком нового навчального року очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій у співслужінні ректора семінарії єпископа Шумського Серафима та духовенства школи.

Богослужбові піснеспіви виконував семінарський хор.

Після закінчення богослужінь митрополит Сергій звернувся до викладачів та студентів з архіпастирським словом, а владика ректор, за традицією, подарував вихованцям 1-го класу молитовники.

Новий навчальний рік у Волинській духовній семінарії розпочався з молебню у семінарському храмі на честь святих рівноапостольних Мефодія та Кирила. Після богослужіння класні керівники провели бесіди зі студентами ВДС та вихованками регентського відділення.

У Таврійській духовній семінарії урочистості з нагоди початку нового начального року, з благословення митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, очолив проректор духовної школи протоієрей Димитрій Гоцкалюк. Священик звершив Божественну літургію та молебень на початок навчального року у семінарському храмі на честь Трьох святителів. За богослужіннями молилися викладачі та вихованці духовної школи. Після молитви було зачитане вітальне слово митрополита Лазаря з нагоди початку нового навчального року.

Раніше повідомлялося, що Предстоятель УПЦ благословив викладачів і студентів Київських духовних шкіл на початок нового навчального року.

Просмотров: 1118

Залишити відповідь