У ніч на 1 червня 2017 року зі Свято-Покровського храму села Адамівка Віньковецького району Хмельницької області вандали викрали Дарохранильницю зі Святими дарами, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За інформацією благочинного Віньковецького благочиння протоієрея Михаїла Варахоби, грабіжники зламали двері зі сторони паламарки й проникли під покровом темряви у церкву.

«Вандали осквернили храм й збиралися його пограбувати. Вони зібрали ікони на підлозі, але винести не встигли, напевне щось їх налякало. Забрали тільки Дарохранильницю з Дарами і втекли», — розповів благочинний.

На місце злочину прибули правоохоронці, які намагаються розібратися у тому, що відбулося.

За словами протоієрея Михаїла, найбільш вражає те, що крадії вирішили викрасти Священне начиння разом з Дарами. «Це звичайна Дарохранильниця, якщо оцінювати її з погляду крадіїв. Але для віруючої людини — це святиня. Я не знаю навіщо крадіям вона потрібна була…», — дивується священик.

Дарохранильниця — священний посуд, у якому зберігаються Святі Дари — Тіло і Кров Христові, що використовуються для причастя. Вона є найбільш священним предметом у християнському храмі.

На його думку, вандали могли діяти під впливом тих настроїв, які останнім часом поширюються в регіоні. Отець Михаїл нагадав, що за прямого втручання народних депутатів партії «Свобода» нещодавно був захоплений храм у Зоряному. Агітацію представники різних радикально налаштованих груп проводять і надалі.

«В Адамівці дуже хороші люди, майже всі селяни відвідують богослужіння. Але «Правий сектор», «свободівці» ходять і підбурюють людей по регіону проти Української Православної Церкви. Як писала Леся Українка, “Що співці по місті ходять і піснями люд морочать, все про рівність і про волю у піснях своїх торочать”. Люди особливо на них не реагують, але хто його знає які можуть бути наслідки у цих провокацій», — сказав він.

Свято-Покровський храм у селі Адамівка є пам’яткою архітектури, був побудований у 1773 році. У селі є ще три церкви, одна з них також відноситься до історичних пам’яток культури.

«Справа у тому, що Покровський храм знаходиться у глухій частині села, на його утримання майже не виділяється коштів від держави, на відміну від іншої церкви, яка знаходиться у центрі населеного пункту. Щоб забезпечити охорону, було б добре провести хоча б освітлення навколо храму», — зазначив прот. Михаїл Варахоба.

Просмотров: 967

Залишити відповідь