У День скорботи в Українській Православній Церкві вшанували пам’ять жертв війни (ФОТО, ВІДЕО)

22 червня, у День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, в єпархіях Української Православної Церкви вшанували пам’ять усіх загиблих у часи боротьби із фашизмом.

Поминальний день у Дніпропетровську розпочався традиційним мітингом-реквіємом біля монументу Вічної Слави.

80314558928dfe6ebc

Покласти квіти до пам’ятника прийшли політики, військові, представники громадських організацій, учасники бойових дій, ветерани війни, пенсіонери, а також мешканці міста.

Покладання квітів священнослужителів єпархії на чолі з правлячим архієреєм митрополитом Дніпропетровським і Павлоградським Іринеєм
Священики Дніпропетровської єпархії на чолі з митрополитом Іринеєм покладають квіти

Участь у церемонії взяли і священнослужителі єпархії на чолі з правлячим архієреєм митрополитом Дніпропетровським і Павлоградським Іринеєм.

Після покладання вінка священики піднесли молитву за упокій душ воїнів, які «на полі брані життя своє поклали», і виголосили «Вічну пам’ять» загиблим. Пам’ятні заходи і мітинги-реквієми цього дня пройшли в усіх містах і районах Дніпропетровщини.

З благословення правлячого архієрея в усіх кафедральних соборах, храмах і монастирях Дніпропетровської єпархії пройшли заупокійні богослужіння.

Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій взяв участь у заходах на Меморіалі Слави. Після хвилини мовчання архіпастир звершив заупокійне богослужіння у поклінного хреста. Цього ж дня у храмах єпархії відбулися панахиди за загиблими.

Митрополит Онуфрій
Митрополит Онуфрій

Митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим також взяв участь в урочистому мітингу та покладанні квітів до меморіального комплексу героїв-десантників.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон з духовенством поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам. У заході взяли участь керівники області та міста, представники громадськості.

Митрополит Симеон
Митрополит Симеон та духовенство Вінницької єпархії

Заупокійне богослужіння за загиблими воїнами відбулося у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста.

Єпископ Вознесенський Олексій
Покладання квітів у Первомайську

У Первомайську відбувся мітинг-реквієм, у якому взяв участь правлячий архієрей Вознесенської єпархії єпископ Олексій. Владика звершив заупокійну літію і поклав квіти до Вічного Вогню.

В храмах Сумської єпархії були відслужені панахиди за всіма жертвами війни та відбувся поминальний передзвін.

З благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія, благочинний Сумського міського церковного округу протоієрей Миколай Смакоуз поклав квіти до пам’ятника Скорботній матері (воїнам Війська Польського) та до меморіального комплексу Вічної Слави.

З благословення архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна в Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона відбулася панахида за воїнів та мирних жителів, які загинули під час Другої Світової війни. Молилися цього дня також і за упокій загиблих на Сході України. Священнослужителі міста Херсону у Парку Слави поклали квіти до пам’ятника Невідомому солдату та до пам’ятного знаку загиблим воїнам.

священнослужителі міста Херсона у Парку Слави поклали квіти до пам'ятника Невідомому солдату
Священнослужителі міста Херсона поклали квіти до пам’ятника Невідомому солдату

В місті Помічна, що на Кіровоградщині, було звершено панахиду за жертвами Великої Вітчизняної війни. Учні недільної школи та прихожани поклали квіти та вінки біля пам’ятників Великої Вітчизняної війни.

З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у храмах Волинської єпархії була піднесена молитва за спокій душ українських воїнів і мирних мешканців нашої землі, які загинули у роки ІІ Світової війни.

У Свято-Покровському кафедральному соборі Луцька заупокійну літію очолив секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук. Йому співслужили священнослужителі міста, які після молитви відвідали меморіальний комплекс «Вічна слава» та поклали квіти до Обеліску слави.

На Полтавщині, з благословення правлячого архієрея єпархії митрополита Филипа, участь в урочистостому покладанні квітів до Меморіалу Солдатської Слави взяв секретар Полтавської єпархії УПЦ протоієрей Михаїл Волощук.

У Кременчуцькій єпархії меморіальний захід з нагоди Дня скорботи та вшанування жертв війни в Україні відбувся біля Лохвицького Меморіалу Землякам, полеглим на фронтах Великої Вітчизняної війни. У ньому взяли участь представники міської і районної влади, громада міста. Панихиду за загиблими у війні з фашизмом відслужив протоієрей Михаїл Товстяк, благочинний Лохвицького благочиння.

У Сєверодонецьку поминальне богослужіння за жертвами війни відбулося біля каплиці на честь Андрія Первозванного. З благословення єпископа Сєверодонецького та Старобільського Никодима, очолив заупокійну літію секретар Сєверодонецької єпархії архімандрит Іринарх (Тимчук). Разом з духовенством молилися керівник Луганської обласної, ветерани, громадськість. ВІДЕО>

У Запоріжжі на місці меморіалу “Скорботна Мати” духовенством єпархії УПЦ була відслужена заупокійна літія за всіма загиблими в роки лихоліття, з подальшим покладанням вінка в Парку Енергетиків. ВІДЕО>

Просмотров: 826