Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Неділю Торжества Православ’я (відео)

Перед початком богослужіння був звершений святковий молебний спів.

20 березня, у Неділю 1-шу Великого посту, Торжество Православ’я, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври
Перед початком богослужіння був звершений молебний спів Торжества Православ’я

20 березня, у Неділю 1-шу Великого посту, Торжество Православ’я, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Бородянський Варсонофій, а також духовенство монастиря.

Перед початком Божественної літургії був звершений молебний спів Торжества Православ’я.

Свято Торжества Православ’я було встановлено у Греції в першій половині ІХ століття в пам’ять про остаточну перемогу Православної Церкви над всіма єресями, а особливо над останньою з них – іконоборчою, що була осуджена на VII Вселенському Соборі у 787 році. З цієї нагоди у першу неділю Великого посту звершується особливе богослужіння за чином, складеним патріархом Константинопольським Мефодієм у ІХ столітті.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до сотень вірян, які зібралися за богослужінням в Трапезному храмі, зі словом проповіді.

«Ми, дорогі брати і сестри, є спадкоємцями тих сповідників, тих мужніх борців за чистоту Православної віри, яких сьогодні вшановує Свята Православна Церква. І наше завдання — зберігати чистоту тієї православної віри, яку ми отримали, і яка захищалася і трудами, і мужністю, і кров’ю наших батьків. Ми повинні зберігати її, не додаючи до неї нічого, і не вилучаючи нічого. Тому, що Православна віра — той святий шлях, єдиний шлях, який веде людину до вічного спасіння в Ісусі Христі Господі нашім», — зокрема зазначив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Хіротонія студента Київської духовної академії диякона Феєра Іоанна
Хіротонія студента Київської духовної академії диякона Іоанна Феєра

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За богослужінням Предстоятель УПЦ звершив священницьку хіротонію над студентом IV курсу Київської духовної академії дияконом Іоанном Феєром.

Після одпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав чисельну паству з першою неділею святої Чотиридесятниці та побажав усім духовних і тілесних сил у подальшому несенні подвигу посту.

Напередодні Предстоятель Української Православної Церкви очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Фото Сергія Рижкова та КДАіС

Просмотров: 1960