На Львівщині очільники місцевої влади, у присутності поліції, захопили храм УПЦ у с.Шандровець

Прес-служба Львівської єпархії УПЦ висловила занепокоєння прикрими подіями, що сталися у с. Шандровець Турківського району, де 16 січня 2019 року до будинку настоятеля храму на честь Ахістратига Михаїла протоієрея Іллі Уруського ввірвалися агресивно налаштовані активісти села на чолі з головою Шандровецької сільської ради О.Попілем. Виламавши двері та вимагаючи ключі від храму, селяни і держслужбовці, у присутності поліції, пригрозили священику, щоб він залишив парафію, та подалися до храму зрізувати замки на дверях, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як підкреслили у прес-службі Львівської єпархії, ніхто з представників влади не звертає увагу на законодавство. Так, за словами, настоятеля протоієрея Іллі Уруського, це вже не перше вторгнення прихильників ПЦУ до помешкання священика.

За його словами, після зборів села, які 13 січня зібрав голова Шандровецької сільради Дмитрій Попіль та на яких був присутній голова Турківської РДА Олександр Лабецький, активісти села та поліція прийшла до будівлі священика та вимагали від нього визначення, грубо ображаючи та погрожуючи, примушували його віддати ключі від храму та «запрошували» підтримати громаду села і перейти в ПЦУ.

Зокрема під час сільських зборів було піднято лише питання переходу парафії на честь святого Ахістратига Михаїла УПЦ в підпорядкування ПЦУ. Однак при цьому діючого настоятеля храму прот. Іллю Уруського з парафіянами про це було повідомлено лишень за годину до початку зборів сільської громади — на цей час в храмі відбувалось Богослужіння, і члени релігійної громади не могли бути присутніми.

Таким чином на зборах села Шандровець, за відсутності настоятеля храму та парафіян, громада села вирішила про перехід у ПЦУ.

У Львівській єпархії зауважили: «Збори громади села не є уповноважені вирішувати питання, які є виключно пріоритетом загальних зборів релігійної організації. Тому винисення головою села п. Д. Попілем, за участю голови Турківської РДА п.Олександра Лабецького, питання приналежності релігійної громади на збори громади села вважаємо не припустимим».

Також у прес-службі єпархії УПЦ підкреслили, що «п. Дмитро Попіль відповідно до ст. 42 ЗУ “Про місцеве самоврядування” грубо порушив законодавство України, втручаючись у діяльність релігійної громади, що діє на території сільської ради», та нагадали, що відповідно до ст. 35 Конституції України, Церква і релігійні організації відокремлені від держави, а тому «втручання держаних посадовців у справи релігійної організації вважаємо перевищенням посадових повноважень». А ст. 3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» не допускає будь-яке примушування при визначенні громадянином свого ставлення до релігії.

Окрім того, як додали у прес-службі, представники влади нехтували правами вірян храму, що перебуває в юрисдикції Української Православної Церкви, які «у своїй більшості проти переходу під підпорядкування ПЦУ», що знову є грубим порушенням законодавства України.

Насамкінець прес-служба Львівської єпархії наголосила, що Президент України Петро Порошенко особисто гарантував вільне визначення для кожного громадянина яку Церкву відвідувати, і звернули увагу на те, що «ні парафіяни, ні настоятель храму не погоджуються з рішення громади села про перехід до ПЦУ, й надалі залишаються вірними Української Православної Церкви».

«Тому просимо відповідні компетентні органи влади та ЗМІ втрутитися в цю ситуацію і захистити вірян та настоятеля храму на честь Ахістратига Михаїла від зазіхання на свободу їхнього віросповідування», — підсумували в єпархії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4305

Залишити відповідь