У день Богоявлення були освячені моря і ріки України (+фото, відео, оновлено)

19 січня 2019 року, у день Святого Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, єпископатом і духовенством Української Православної Церкви було звершено чин Великого освячення води морів, озер і рік України, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на пре-служби єпархій.

У ніч з 18 на 19 січня, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангелата за підтримки Одеської міської ради, єпископ Южненський Діодор, вікарій Одеської єпархії, звершив чин Великого освячення води Чорного моря, на пляжі «Золотий берег», передає прес-служба єпархії.

Відразу після освячення владика Діодор окропив усіх святою водою і благословив на водохресне купання в морі. Також усім бажаючим було запропоновано гарячий чай із польової кухні.

На березі моря чергували бригади рятувальників-водолазів, «Швидкої допомоги», співробітників ДСНС та органів правопорядку.

Також у день Хрещення Господнього, з благословення митрополита Агафангела, Свято-Іллінським монастирем було організовано традиційне купання на одеському пляжі «Ланжерон».

Намісник обителі єпископ Віктор відслужив водосвятний молебень, після чого сотні одеситів взяли участь у традиційних водохресних купаннях, в освячених водах, триразово занурившись у крижані води Чорного моря.

У день свята Богоявлення, за багаторічною традицією, відбулося й освячення вод Азовського моря. Урочисте богослужіння, як повідомляє прес-служба Бердянської єпархії, очолив архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем у співслужінні духовенства.

Архіпастир разом зі священнослужителями і віруючими під спів тропарів «Глас Господній на водах…» слідували хресним ходом від храму Новомучеників і сповідників бердянських до берега моря.

Після освячення вод Азовського моря правлячий архієрей окропив усіх віруючих святою водою, а потім привітав із великим святом Богоявлення і розповів про духовне значення цієї події для кожного християнина.

Незважаючи на холодну погоду бажаючих зануритися в благодатну воду виявилося чимало. Для всіх бажаючих здійснити традиційне занурення у йордань були організовані намети для переодягання та обігріву, а неподалік чергували рятувальники МНС і лікарі «Швидкої допомоги».

 

Цього ж дня, в день Богоявлення, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, у співслужінні благочинних і міського духовенства, звершив чин Великого освячення вод Дніпра, передає прес-служба Запорізької єпархії.

Сотні православних запорожців стали активними учасниками «Запорізького Йордану», на собі випробувавши цілющу силу водохресної купелі.

«Зовнішнє обмивання лише символізує дієве очищення людини від гріхів, справжнє ж очищення відбувається тільки в Таїнствах Церкви. Нехай же свята вода, яку ви принесете додому, нагадуватиме про слова Христа про необхідність любити один одного і давати сили слідувати Його заповідям. Нехай світ і любов будуть у ваших серцях, інакше нам ніколи не добитися миру. Світ починається з нас з вами, з наших із вами люблячих сердець», — сказав на закінчення владика.

Також води Дніпра у свято Богоявлення освятив митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, повідомляє прес-служба Хресонської єпархії.

Після Божественної Літургії та Великого освячення води у Свято-Духівському соборі Херсона митрополит Іоанн очолив Хресну ходу від кафедрального собору до Георгіївського храму, розташованого на набережній Дніпра. У Хресній ході, який цього рокувідбувався 9-й рік поспіль, взяли участь священнослужителі Херсонської єпархії, представники громадськості, жителі та гості Херсона.

На набережній митрополит Іоанн звершив велике освячення вод Дніпра. У своєму слові владика привітав усіх присутніх зі святом Богоявлення, подякував за участь у Хресній ході та за спільну молитву, а також побажав усім Божої допомоги, миру, доброго здоров’я, благополуччя і взаєморозуміння в їх сім’ях.

На завершення свята всі присутні помолилися про мир в Україні.

Чин Великого освячення вод Десни у свято Хрещення Господнього відправив митрополит Амвросій у співслужінні духовенства Чернігівської єпархії.

Також  відбувся хресний хід від Спасо-Преображенського собору до хрещенської ополонки на річці Десна.

Після водосвяття Його Високопреосвященство привітав усіх зі святом Богоявлення і окропив святою водою.

Також на Чернігівщині, з благословення архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента, у храмах Ніжинської єпархії відбулися урочисті Божественні літургії, після яких було звершено чин Великого освячення води.

Духовенством була освячена вода у водоймах, де відбулися традиційні хрещенські купання, розповіли в прес-службі єпархії.

Традиційно митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор у день свята очолив Хресний хід від Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального православного собору до набережної Ужгорода та звершив чин Великого освячення річки Уж, передає прес-служба Мукачівської єпархії та прес-служба кафедрального собору.

Кількасот метрів набережної  Ужгорода заповнили віряни, які взяли участь у священнодійстві.

Після звершення чину освячення владика Феодор тричі погрузив Святий Животворящий Хрест у води Ужа.

Архієрей звернувся до пастви з нагоди свята Богоявлення і побажав миру, всепрощення та любові. Крім іншого,  архіпастир закликав присутніх на освяченні посилити свої молитви за мир у нашій Українській землі. Після чого  владика прочитав уставну молитву про мир у нашій державі.

На святі були присутні представники влади.

Після проповіді владика благословив усіх бажаючих зануритися в освячену річку та окропив святою водою усіх вірників.

Цього ж дня митрополи Феодор очолив чин Великого освячення води в річці Латориця. Як зазначають в єпархії, «велика кількість людей зібрались сьогодні на березі річки, аби прийняти участь в священнодії та понести в свої домівки освячену Хрещенську воду».

Після чину освячення архіпастирем було прочитано молитву за мир на Українській землі, після чого владика привітав усіх присутніх зі святом Богоявлення Господнього.

У свято Хрещення Господнього митрополит Святогірський Арсеній звершив святкове нічне богослужіння в Успенському соборі Святогірської Лаври та освячення вод Сіверського Дінця, повідомляє прес-служба Святогірської обителі.

У ніч з 18 на 19 січня намісник Свято-Успенської Лаври митрополит Святогірський Арсеній очолив всенічне бдіння та Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Святогірської Лаври.

По закінченні Божественної літургії відбувся хресний хід до річки Донець, де під склепінням каплиці митрополит Арсеній звершив чин Великого освячення води. Звертаючись до віруючих після закінчення водосвяття, архіпастир привітав усіх зі святом Богоявлення і сказав кілька слів про диво великого освячення вод, про благодатну силу великої святині — святий хрещенської води. Також Його Високопреосвященство благословив усіх бажаючих на купання в освячених водах Сіверського Дінця-Святогірського Йордану.

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив освячення вод Дніпра (+фото, відео)

Просмотров: 1312

Залишити відповідь