Предстоятель Польської Церкви: Свята Гора Афон збирала та збирає подвижників з різних країн світу

Вітальне слово Предстоятеля Польської Православної Церкви Митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави було зачитане на відкритті міжнародної конференції «Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України». Форум присвячений до 170-ліття з дня народження та 25-ліття прославлення преподобного Гавриїла Афонського й Одеського чудотворця. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на afon.org.ua.

Ваше Високопреосвященство, Високопреосвященніший Владика, митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангеле,

Ваше Преосвященство, Преосвященніший Владико Намісник Свято-Іллінського монастиря Вікторе,

Шановний пане Сергіє Вікторовичу Шумило,

Високопреосвященніші та Преосвященніші архієпископи та єпископи,

Поважні учасники конференції!

Афонська спадщина в історії та культурі усіх православних народів неоціненна. Ченці-афоніти походять з усіх континентів світу. Через всі століття Свята Гора Афон збирала та збирає з різних країн світу людей, які бажають подвизатися у чернечому чині. Одним з таких подвижників є преподобний Гавриїл Афонський і Одеський Чудотворець, який з 1887 року керував Свято-Іллінським скитом на Афоні. Завдяки його старанням до сьогодні можемо молитися у прекрасному собору, розташованому на Афонському півострові.

Чернечий подвиг, пов’язаний з відлюдництвом, безмовністю та молитвою, продовжується на Святій Горі Афон з давніх часів до наших днів, являючись джерелом духовної сили для багатьох сучасників. Молитва, що об’єднує всіх подвижників молитва служить для багатьох втіхою і засобом розв’язання життєвих проблем. Особливо сьогодні, в епоху розгнузданості духовної, її потребують віруюча людина і суспільство. Слава Богу, що люди Церкви про це говорять.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, Вас і всіх учасників міжнародної конференції «Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України» сердечно вітаю. Проблема ісихазму, поставлена у темі конференції, лишається актуальною і сьогодні.

Віримо, що плідні дискусії учасників цієї конференції сприятимуть віднайденню відповідей на питання, які сьогодні усіх нас хвилюють.

Церква проявляє свою діяльність також у тихій Іісусовій молитві, що знаходить особливе місце у чернечому житті, та суттєво оберігає багатство культурних, духовних і релігійних цінностей для розвитку сучасного суспільства.

Бажаю, аби дух мира та любові був присутнім серед учасників конференції.

Боже благословіння да буде з усіма Вами.

+ САВА,

Митрополит Варшавський і всієї Польщі

З повною Програмою конференції можна познайомитися тут.

Просмотров: 3174

Залишити відповідь